'In de woonkamer, oefenden we 'Iphigenia''

De eerste baan maakt vaak diepe indruk. Actrice Beppie Melissen (1951) begon als schoonmaakster. Op dit moment is zij te zien in het toneelstuk 'Vaslav'.

"Je hebt mensen die al op hun twaalfde weten dat ze acteur willen worden. Ik had dat helemaal niet. Ik droeg wel eens gedichten voor, maar dat was het. Na mijn middelbare school ging ik naar de Academie voor Expressie in Utrecht. Niet om actrice te worden, nee zeg, doodeng leek me dat, ik wilde docent worden. Alleen bij het vak 'Elementair toneel', moesten we wel echt spelen.

Teun Hauer gaf dit vak, de moeder van de acteur Rutger Hauer. Hij was in die tijd al bekend door zijn rol in de televisieserie 'Floris'. Ook haar man Arend gaf les op de Academie in Utrecht. Ze kwamen altijd op de brommer van Amsterdam naar Utrecht. Echt een stoer stel. Ik weet nog dat zij altijd een plastic boodschappentas mee had met toneelteksten. Zij ging zo ontzettend haar eigen gang. Ik was meteen onder de indruk.

Tijdens haar lessen deden we heel basale oefeningen. Dan vielen we bijvoorbeeld met z'n twintigen tegelijk in slaap. Als je wakker werd, moest je spelen dat je in een andere omgeving was en dat je geen idee had waar je was. Teun zei na afloop: 'Jij hebt echt een 'IJzeren Heinen-concentratie'. Ik voelde me ontzettend trots. Ze vroeg vervolgens of ik wat geld bij haar wilde verdienen, als schoonmaakster. Zij zou me als extraatje na afloop ook nog toneelles geven. Vanaf dat moment ging ik iedere zaterdag bij haar langs. Ze woonde op de bovenetage in een fantastisch huis aan de Amstel, vlakbij Carré. Ze hadden een witte erker, als je daar stond keek je uit over de Magere Brug. Geweldig vond ik het. Ik voelde me meteen op mijn gemak bij haar.

Ik begon altijd in de keuken. Ze hadden nog een kolenkachel in die tijd. De kolen werden in de keuken bewaard, een wonderlijke plek, maar ze hadden geen schuur. Ik poetste al het gruis - zo goed en zo kwaad als het ging - weg. Het huis stond verder vol met allemaal spulletjes en dingetjes. Ik stofte alles af, maar nooit heel uitgebreid. Dat hoefde niet van Teun.

Ik maakte thee voor haar. Dat moest op een speciale manier: met het water net niet gekookt. En dan begon de toneelles. Gewoon in de woonkamer, tussen de meubels, oefenden we 'Iphigenia'. Teun had een scherpe blik en ze was ook best wel streng. Je ging dus echt aan de slag voor haar. In een witte jurk zeeg ik als Iphigenia ineen in de huiskamer van Teun. Geweldig vond ik het.

Met haar zoon Rutger Hauer was zij in die tijd gebrouilleerd. Twee van die sterke karakters, dat kan wel eens moeilijk zijn. Ik weet nog goed dat zij mij De Telegraaf liet halen bij de kiosk. Rutger stond er namelijk in met een groot interview. Haar blik liet zien dat ze eigenlijk bloedtrots was om over die jongen te lezen.

Van het echte schoonmaken kwam nooit heel veel terecht. De toneellessen stonden centraal, die vond ik geweldig. Teun heeft mij laten zien dat als je open staat voor nieuwe dingen, je jezelf kunt verrassen. Je kunt onvermoede talenten hebben en deze vrouw zag die bij mij."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden