In de woestijn vindt Tom Hanks zijn Amerikaanse droom terug

A Hologram for the King

Regie: Tom Tykwer

Met Tom Hanks, Alexander Black, Sarita Choudhury, Sidse Babett Knudsen

***

Met zijn confectiepak en joviale 'howdy'-houding past Alan (Tom Hanks) niet helemaal in de oliestaat waar hij een presentatie zal geven voor de koning. Iets met hitech-hologrammen die fysieke afstanden opheffen. Maar de koning is er niet, en zijn contactpersoon ook niet.

'A Hologram for the King', de roman van bestsellerauteur en filantroop Dave Eggers ('The Circle'), is een soort 'Wachten op Godot' tussen de zandduinen: de eerste ergernis slaat om in berusting, het wachten wordt een nieuwe gemoedstoestand. De hitte, stoffigheid en overweldigende leegte bieden Alan bovendien de ruimte voor bespiegelingen over postindustrieel Amerika: terwijl hij als manager in eigen land honderden banen naar goedkopere landen heeft laten verplaatsen, stuit Alan in de opkomende woestijnnatie op een nieuwe arbeidsrealiteit. 'Vakbonden? Nee, wij hebben Filippino's', zegt iemand.

Onder de strakke regie van de van oorsprong Duitse Tom Tykwer ontvouwt zich een geestige, bitterzoete cultuurclash. De midwest-Amerikaan mag zich verbazen over lokale eigenaardigheden - tegenover het verbod op alcohol staan decadente ambassadefeestjes - iedereen die hij tegenkomt, gesluierd of niet, is hoger opgeleid, rijker, spreekt voortreffelijker Engels en leeft hoopvoller dan hijzelf.

De film voelt als een ingedikte versie van een verhaal dat in tekst ongetwijfeld gelaagder, verfijnder, intellectueler is. Dat de film desondanks een fraaie allegorie is, is te danken aan Tom Hanks. De acteur die op zijn best is als hij gewone mannen speelt die een klein beetje boven zichzelf uitstijgen, is perfect gekozen als de belichaming van een land in crisis en vertwijfeling. Aan de andere kant van de wereld, tussen de kamelen, ontdekt de uitgebluste, hypochondrische yank dat de Amerikaanse droom nog bestaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden