Column

In de waarheid van Wilders valt niet te leven

null Beeld

De Amerikaanse natuurkundige Samuel Morse(1791-1872) is hier bekend als de uitvinder van de telegraaf en de Morsecode. Vermoedelijk is minder bekend dat hij in zijn land een fervent voorvechter was van een immigratiestop voor mensen uit katholieke landen.

Hans Goslinga

Morse beschouwde het katholicisme niet alleen als een religie, maar ook als een politieke ideologie, het papisme dat er in zijn visie op uit was op slinkse wijze mensen te onderwerpen aan Rome en Amerika in zijn greep te krijgen. De regering moest dan ook snel een eind maken aan de immigratie van katholieken, in die tijd vooral Ieren en Duitsers.

Komt deze zienswijze u op een of andere manier bekend voor? Nog iets meer over Morse. Hij schuwde grote woorden niet. De waarheid is, schreef hij in de krant van zijn broer, dat het papisme 'onder de heilige mantel van religie een doortrapt en despotisch politiek systeem is van het donkerste soort'.

Hij richtte dan ook in vlammende bewoordingen een waarschuwing aan zijn protestantse landgenoten: 'Sta op! Sta op! Ik smeek u! Word wakker! Neem de stellingen in! Sluit de poorten! Uw vijanden, verkleed als vrienden, komen met duizenden tegelijk uw ruïne binnenstromen door de open poorten van de naturalisatie'.

Het bovenstaande citaat van Morse haal ik uit het boek 'The American Way' waarin de journalist Frans Verhagen de immigratie- en integratiegeschiedenis van de Verenigde Staten indringend beschrijft.

Het kwam bij me boven, toen ik de rede beluisterde die Geert Wilders drie weken geleden afstak in Nashville, in de zuidelijke staat Tennessee. Daar waarschuwde de Nederlandse politicus de Amerikanen voor de dreiging van de islam op een wijze die identiek was aan de filippica van Morse tegen het katholicisme.

Uitvoerig deed hij de aard van de islam uit de doeken: 'Een ideologie van haat en geweld die verovering van de wereld tot doel heeft door het zwaard en immigratie'. Hij beschreef hoe de moslims op sluipende wijze ('a stealth jihad') hun ideologie in de westerse wereld verspreiden en hoe ver ze daar al mee zijn in Europa, dat voor Amerikanen al onherkenbaar was veranderd in Eurabië. Een van de voorbeelden van de 'islamisering' van Nederland die hij opvoerde, was dat in de cafetaria's van het Rotterdamse stadhuis uitsluitend halal-maaltijden worden aangeboden.

Net als in het slotwoord dat hij afgelopen woensdag uitsprak in het proces tegen hem voor de rechtbank in Amsterdam, beklemtoonde Wilders in Nashville dat hij het als zijn plicht beschouwt 'de waarheid over de islam' te vertellen. Ook daarin verschilt hij niet van Morse, die eveneens meende de waarheid in pacht te hebben. Of nam de PVV-politicus met de waarheid een klein loopje toen hij het cafetariabeleid van Rotterdam aan de kaak stelde?

Burgemeester Aboutaleb verklaarde vorig najaar dat de gemeente uit praktische overwegingen ('eenvoudiger en goedkoper') voor halalvlees heeft gekozen, maar dat raadsleden en ambtenaren die daartegen bezwaar hebben ook vlees van verdoofd geslacht vee kunnen krijgen, naast vis en vegetarisch.

In het Amerika van Samuel Morse (maar ook in het Nederland van die dagen) was de wijd verspreide opvatting dat katholicisme met zijn centrale gezag in Rome, zijn strakke hiërarchie en dogmatische kerkleer niet alleen haaks stond op het protestantisme met zijn nadruk op individuele verantwoordelijkheid, maar ook onverenigbaar was met de democratie.

Die opvatting heeft zo'n hardnekkig leven geleid dat John F. Kennedy tijdens zijn campagne voor het presidentschap in 1960 nog herhaaldelijk de vraag moest beantwoorden waar zijn eerste loyaliteit lag, bij de Amerikaanse Constitutie of bij de paus? Ayaan Hirsi Ali onderwierp in 2005 voor tv-camera's van het programma Nova kinderen van een islamitische basisschool aan een dergelijk examen: Wat is voor jou belangrijker, Allah of de Grondwet?

Ook zij houdt, net als Wilders, de islam voor onverenigbaar met de democratie. Om die reden sprak de PVV-politicus in Nashville niet van een Arabische lente in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar van een 'Arabische winter'. Een gevolg van deze houding is dat het kabinet-Rutte tegenover het verlangen naar democratische vrijheden in dat nabije deel van de wereld een afwachtende houding aanneemt - niet te vergelijken met de steun die dissidenten in communistische landen ten tijde van de Koude Oorlog ondervonden van Nederlandse politici, met name Max van der Stoel. In dat licht was het curieus dat Wilders zich in zijn liefde voor 'de waarheid' met die dissidenten op één lijn stelt.

De kloof tussen protestantisme en katholicisme is in de westerse wereld, zelfs in Noord-Ierland, goeddeels gedicht, althans in politieke zin. In Nederland werd de toenadering, eind negentiende eeuw al gezocht door de gereformeerde leidsman Abraham Kuyper, in 1980 bezegeld met de totstandkoming van het CDA. Op het gehele christelijke erf heeft de traditie van afsplitsing de laatste decennia plaatsgemaakt voor een tendens van toenadering en fusie.

In 2000 kwam de ChristenUnie tot stand, een fusie van het GPV, de partij van de vrijgemaakte gereformeerden, en de RPF van reformatorisch en evangelisch georiënteerde protestanten. De laatste jaren is er zelfs beweging bij de orthodox-gereformeerde SGP, in de zin dat zij haar antipapisme heeft ingeruild voor een nauwelijks bemanteld anti-islamisme.

De noemer onder deze veranderingen is een relativering van de eigen waarheid. Dat is het wezenlijke verschil met Geert Wilders, die van zijn waarheid geheel en al vervuld is en dat pathetisch onder woorden brengt. Maar de PVV-politicus zal wel begrijpen dat als Samuel Morse destijds zijn zin had gekregen, hij met zijn katholieke achtergrond Amerika nu niet was binnengekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden