In de voetsporen van papa

Adam Cohen bracht onlangs een album uit. Net als Charlotte Gainsbourg. Willow Smith staat weer te trappelen. Menig kind van een beroemd muzikant hoopt als autonoom artiest door te breken. Een kansloze missie?

Je zal Sean maar zijn. Of erger nog: Julian. Sean timmert nog aardig aan de weg, maar Julian heeft op

muzikaal gebied bitter weinig neergezet, presteert onder de maat. Wat die maat dan is? Zijn vader, John Lennon (1940-1980). Halfbroers Sean en Julian Lennon zullen eeuwig 'de zoons van' blijven. Aandacht gegarandeerd, maar altijd met de vraag: waar zouden ze staan zonder die bekende achternaam?

"Tja, de Beatles", verzucht hoogleraar popmuziek Tom ter Bogt van de Universiteit van Utrecht. "Die zijn gewoon te groot." De halfbroers Lennon staan volgens hem per definitie in de schaduw van hun legendarische verwekker. "Hun stemmen lijken erg op die van hun vader", stelt Ter Bogt. "En hoeveel talent ze ook zouden mogen hebben, ze missen sowieso een Paul McCartney, die John Lennon tot unieke prestaties bracht."

Ander Beatles-kroost zit in hetzelfde schuitje. James McCartney (zoon van Paul) zingt, Zak Starkey (zoon van Ringo Star) drumt en Dhani Harrison (zoon van George) is zanger/gitarist. "Ze evenaren hun Beatles-vaders nooit", zegt Ter Bogt. Maar medelijden met deze jongens hoef je volgens de hoogleraar zeker niet te hebben. "Voor het geld hoeven ze het niet te doen, dus maken ze muziek omdat ze er lol in hebben. En kijk waar dat Zak Starkey nog bracht, die heeft toch maar in een van de grootste bands van de afgelopen tien jaar gedrumd: Oasis."

Ook Jakob Dylan heeft de smaak te pakken. De zanger die als twee druppels water lijkt op zijn vader Bob - identiek cowboyhoofd en schuurpapieren stem - heeft aardig wat in zijn muzikale mars, maar meesterwerken produceren zoals Bob dat kan? Hemeltjelief, ga er maar aanstaan.

Het lijkt voor sterrenkroost onbegonnen werk om als 'kind van' serieus te worden genomen als autonoom artiest. Veel 'lotgenoten' proberen het niet eens. Zij liften liever mee op vaders carrière. Rosanne Cash, dochter van de legendarisch Johnny Cash (1932-2003), heeft met haar goudomrande familienaam een aardige schare fans. Maar een authentiek talent valt zij met de beste wil van de wereld niet te noemen. Pathetisch klinken haar covers van 'The Man In Black'.

En wat te denken van Lisa Marie Presley? Door haar dubieuze vocale begaafdheid rijst de vraag of ze überhaupt een muziekcarrière zou hebben, als het bloed van 'The King' niet door haar aderen stroomde. De eerste zin die Wikipedia weergeeft bij Lisa Marie is veelzeggend: "Een Amerikaanse zangeres, maar voornamelijk bekend als de dochter van Elvis en diens toenmalige echtgenote Priscilla."

Kan nageslacht dan echt niet verder komen dan halfslachtig succes of teren op een achternaam? Toch wel. De familie Wainwright bewijst het. Singer/songwriter Loudon Wainwright zette met zijn vrouw en collega-muzikant Kate McGarrigle (1946-2010) kinderen op de wereld die met hun unieke geluid hoge ogen gooien. Dochter Martha Wainwright is zowel met eigen werk als met coverrepertoire van Edith Piaf succesvol.

Haar broer Rufus Wainwright wordt bejubeld om zijn operateske popdrama. In 2004 al constateerde Rufus zelfbewust dat hij zijn beroemde ouders oversteeg. "Mijn vader was best wel beroemd, en Kate ook", zei hij in een interview. "Zij krijgen nu dankzij mij meer aandacht op sommige plekken. In bepaalde bladen zoals Rolling Stone. Ik ben hip." Een paar jaar later zei Rufus dat hij die uitspraak niet had moeten doen, omdat hij ook veel aan zijn ouders te danken heeft gehad.

Ter Bogt snapt het: "Kinderen van popmuzikanten hebben de goede ingangen in de industrie en komen jong in aanraking met bandjes, studio's en instrumenten." Beroemde ouders kunnen dus wel een voordeel zijn. Neem het elfjarige dochtertje van R&B-ster (en acteur) Will Smith, Willow Smith. De koter komt dit voorjaar met 'Knees and Elbows'. Haar derde album. Bedankt papa! Slecht klinkt ze niet en wellicht kan ze zich uiteindelijk ontwikkelen tot meer dan Wills zingende kindje.

Behalve de Wainwrights zijn er meer bewijzen dat het mogelijk is. De oudeheer van zangeres Norah Jones is de bekende Indiase muzikant Ravi Shankar, virtuoos op de sitar. Hij oogstte lof en speelde met grootheden als The Beatles. Maar dochter Norah wist vooral via megahit 'Come Away With Me' uit te groeien tot een unieke performer. Ze doet in die zin denken aan Nancy Sinatra. Dankzij haar indrukwekkende stem en persoonlijkheid werd ze bij de hit 'These Boots Are Made for Walkin' niet alleen beschouwd als de dochter van 'Ol' Blue Eyes'.

Wat een succesrecept kán zijn, is breken met vaders genre. Rapper Nas behoort in hiphopland tot de grootsten en kan zich meten met Dr. Dre en Jay Z. Dat zijn vader de gelauwerde trompettist, gitarist en zanger Olu Dara is, is bijzaak. Zangeres (en actrice) Charlotte Gainsbourg bleef met haar afgelopen maand verschenen plaat 'Stage Whisperer' wijselijk uit de buurt van het repertoire van haar vader, chansonnier Serge Gainsbourg. Het fluister-Frans waarmee haar vader beroemd werd en waarmee ook Charlotte aan de haal ging bij de aftrap van haar carrière, ruilde ze met succes in voor indie-Engels.

Ook Albert Hammond junior koos voor een heel andersoortige muziekcarrière dan senior, die als singer/songwriter bekend werd met hits als 'I'm a train'. Junior werd gitarist in rock-'n-rollband The Strokes. Dat bracht hem succes. Maar zijn soloalbum uit 2006, waarmee hij als singer/songwriter meer bij zijn vader in de buurt kwam, stelde teleur. Junior rockt nu weer lekker door.

Voor Adam Cohen, die eind 2011 met het album 'Like a Man' op de proppen kwam, was het een zware keuze om in hetzelfde hokje te stappen als vader Leonard. Adam speelde lang in de rockgroep Low Millions en wat obscure bandjes. Heel bewust. Hij wilde het anders doen dan zijn oudeheer. Maar deze stijlbreuk leidde nergens toe, moest hij toegeven. "Like a Man is ontstaan uit mijn erkenning dat ik in het familiebedrijf thuishoor. Ik heb lang gepoogd om me vast te klampen aan een ander soort identiteit, maar ik behoor nu eenmaal tot de grote groep mensen die hun vaders werk omarmen", schrijft Adam Cohen op zijn website.

Met Like a Man - een knipoog naar vaders album 'I'm Your Man' (1988) - verzoent Adam zich nu met zijn vaders stijl. Hij ziet het als zijn lot om in de brede schaduw van zijn vaders oeuvre te stappen. Voor hem liever die schaduw waarin hij zich thuis voelt, dan de anonieme duisternis van de undergroundscene.

Muzieksmaak: aardje naar vaartje

Samen met Nederlandse, Zweedse en Amerikaanse collega's onderzocht hoogleraar popmuziek Tom ter Bogt van de Universiteit Utrecht het afgelopen jaar de muzieksmaak binnen families. 325 jongeren en hun ouders dienden als proefkonijn. De muziekvoorkeur van ouders in hun jeugd en de huidige smaak van hun nageslacht werd in wetenschappelijke modellen gegoten en naast elkaar gelegd. Smaak wordt doorgegeven, stellen de onderzoekers vast. Ze spreken van een 'inter-familiair mechanisme'.

Dat betekent natuurlijk niet dat kind en ouder dezelfde bands aanhangen, maar de continuïteit in liefde voor bepaalde genres is volgens Ter Bogt cum suis aangetoond. Voorkeuren voor brede stromingen als rock, klassiek, soul of dance worden van ouder op kind doorgegeven, waarbij meisjes ontvankelijker lijken voor de smaak van hun ouders dan jongens.

Sterren en hun zingende kroost
1 André Hazes: zoon Dreetje en dochter Roxeanne doen een poging

2 Herman Brood: zoon Marcel wil ook rocken

3 João Gilberto: dochter Bebel zingt

4 Julio Iglesias: latin-idool Enrique is net zo'n vrouwenmagneet

5 Sting: zoon Joe en dochter Coco staan ook op de planken

6 Bob Marley: Stephan, Ky-Mani, Damia en Ziggy gaan allemaal voor reggae

7 Willy Alberti: dochter Willeke bleef het Nederlandse lied trouw

8 Hank Williams: H.W. junior houdt het ook bij country

9 Paul Simon: zoon Harper heeft ook een album op zijn naam staan

10 Tim Buckley: z'n jong gestorven zoon Jeff had zijn liedjestalent

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden