In de vernietigende schaduw van haar grote broer Willem

Het boek van Astrid Holleeder over haar broer vloog de winkels uit. Willems advocaten zijn onaangenaam verrast.

In het Passage-proces is Willem Holleeder geen verdachte. Toch hangt boven dit dossier altijd de geest van Nederlands meest bekende crimineel. En dat zal er niet minder op worden nu zijn zuster Astrid een vuistdikke familiekroniek heeft gewijd aan het leven met de crimineel.

Het boek 'Judas' is vrijwel nergens meer te krijgen. De eerste 80.000 exemplaren waren in een dag verkocht. Het boek, een uitgave van Lebowski, is niet in Nederland gedrukt en het feit dat er aan een boek over Holleeder werd gewerkt is tot vrijdag geheim gehouden. Boekhandelaren konden op 'Judas' intekenen zonder dat zij wisten om welk boek het ging. Waarom? Astrid vreest als nooit tevoren de toorn van haar broer. Zij noemt het boek 'een testament' omdat zij er rekening mee houdt dat Willem, ook al zit hij in de cel, niet zal schromen haar te laten te doden.

Volgens de juriste heeft haar broer zijn eigen familie dertig jaar lang geterroriseerd, afgeperst en bedreigd. Op dit moment zit hij gevangen en loopt er tegen hem een proces voor een aantal moorden waaronder die op Cor van Hout, zijn zwager en mede-ontvoerder van Freddy Heineken.

Het boek van Astrid levert geen nieuw bewijs op voor het Holleeder-proces. De zussen Astrid en Sonja hebben al uitgebreid verklaringen afgelegd. Zij hebben zeer lang getwijfeld of ze naar justitie zouden stappen.

Astrid heeft zelfs overwogen om het recht in eigen hand te nemen. "Liquideren of geliquideerd worden was een belangrijk onderdeel van ons leven", schrijft zij nu.

De advocaten van Willem Holleeder zeggen het 'opmerkelijk' te vinden dat Astrid haar verhaal nu wel doet in een boek, terwijl ze vragen van Holleeders advocaten bij de rechter niet wilde beantwoorden.

De advocaat van de zussen Holleeder, Wout Morra, liet in een reactie weten dat het een misverstand is dat het boek is geschreven door een getuige. "Het is geschreven door Astrid Holleeder als vrij mens. Althans vrij: haar (verschonings-)rechten heeft zij alsnog behouden, maar haar vrijheden heeft ze grotendeels prijsgegeven. Dát proces heeft zij nu van zich afgeschreven, en de lezer mag oordelen of het een eerlijk proces is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden