In de Veenkoloniën worden veel dubbeltjes geen kwartje

Het Nederlandse gezegde luidt: 'wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje' en betekent je kunt nooit boven de stand komen waarin je geboren bent. (Arm geboren, zal wel arm blijven) Beeld ANP

Waarom lukt het veel dubbeltjes niet om een kwartje te worden? Dat gaat de Rijksuniversiteit Groningen onderzoeken.

De Veenkoloniën van Groningen en Drenthe horen al jaren bij de armste regio's van Nederland. Er wonen zo'n twaalfduizend arme gezinnen en vaak gaat die armoede over van generatie op generatie. Hoe groot het probleem precies is, is niet bekend. Daarom hebben de provincies Groningen en Drenthe de Rijksuniversiteit Groningen opdracht gegeven dat te onderzoeken. Want, zeggen ze, pas als we exact in kaart hebben om hoeveel mensen het gaat én welke vormen van armoedebestrijding wel en welke juist niet werken, kunnen we er iets aan doen.

Het onderzoek bestaat grofweg uit twee delen, vertelt de Groninger gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP). Allereerst worden er cijfers verzameld: om hoeveel mensen gaat het nu eigenlijk? Daarnaast wordt kwalitatief onderzoek gedaan. "De onderzoekers gaan met de gemeenten over de schouder meekijken: wat gebeurt er allemaal, wat zijn er voor initiatieven om met armoede af te rekenen? En in het verlengde daarvan: wat heeft wel effect gehad en wat niet? En waarom?" Als mensen in de Veenkoloniën armoede simpelweg overgeërfd krijgen, zoals het lijkt, waar zit 'm dat dan precies in? Wat maakt dat de een zich er wel aan ontworstelt en de ander niet? ''Er is wel wat onderzoek naar gedaan, maar nog niets fundamenteels'', zegt Eikenaar. Daar moet nu verandering in komen. De onderzoekers werken nauw samen met welzijns- en gezondheidsinstellingen in de regio om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van de problematiek. Alle instanties zijn verzameld in een samenwerkingsverband dat de 'Alliantie van kracht tegen armoede' heet.

Het onderzoek loopt in eerste instantie van 2017 tot 2020. Eikenaar benadrukt dat dit niet betekent dat drie jaar wordt gewacht voor er daadwerkelijk iets kan gebeuren. "Integendeel, als zich gaandeweg oplossingen of inzichten aandienen, is dat alleen maar mooi. Als blijkt dat iets niet werkt, kan er meteen mee gestopt worden - of andersom natuurlijk. En in sommige gevallen moet misschien alleen iets een beetje worden aangepast. Die ruimte is er gewoon."

De beide provincies dragen elk jaarlijks 30.000 euro bij aan de kosten. Op 25 september is een grote conferentie over de aanpak van armoede in de Veenkoloniën.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden