In de vakantie wordt het pas echt druk

Wie durft te beweren dat vooral de examenperiode druk en stressvol is? Het vakantieprogramma van Demi: dat wordt pas echt aanpoten. In juli gaat ze eerst twee weken op vakantie met haar vader, daarna twee weken mee met een vriendin en haar ouders en tot slot waarschijnlijk ook nog een weekje weg met haar moeder. Maar daarvoor moet ze nog wel even een baantje zoeken. En tussendoor steeds razendsnel wassen, drogen, pakken, en op tijd weer klaarstaan voor vertrek.

Maar nu kan ze nog even luieren. Hoewel. Haar eerste echte uitslaapdag werd verstoord door zus Lisa die 'voor dag en dauw', rond tien uur haar kamer binnen kwam stormen. "Ik moest opschieten. Had nog tien minuten. Mijn opa en oma kwamen op bezoek."

Het zit er op voor de zussen Schalkwijk. De laatste examens waren heel goed te doen, vinden ze beiden. "Ik had in de tweede week alleen geschiedenis en biologie. Het ging wel goed. Het moeilijkste examen in die twee weken was economie. Ik ben wel een beetje bang voor dat cijfer", zegt haviste Lisa.

De examens economie en wiskunde vond Demi het lastigst. Ze weet niet zo goed wat voor cijfer ze voor die vakken kan verwachten. "Ik durf niet heel positief te zijn. Anders is de klap straks des te harder. Het fijne is dat je er nu even helemaal niets aan kunt doen. Het is gewoon afwachten tot op 12 juni de uitslag bekend is."

De feestmaaltijd om de examenperiode af te sluiten, hadden ze in het weekeinde al op. Toen gingen ze uit eten, vertelt Lisa: "Mijn vader vond dat we dat na die eerste week hard werken wel hadden verdiend. Na mijn laatste examen heeft Demi gekookt. Maar ik hou niet zo van lasagne."

Of ze niet in een gat valt, nu er niets meer moet? Nu de vaste rituelen van de laatste weken (opstaan, leren, examens doen, leren, slapen) zijn weggevallen? "Niets hoeven... Dat went snel", zegt Lisa lachend.

Maar helemaal niets doen, kunnen de zussen ook niet. Ze gaan beiden snel vakantiewerk zoeken. "En ik hoop dat ik veel aan de slag kan bij mijn oppaskindjes", zegt Lisa die daarnaast van plan is haar moeder te gaan helpen. De moeder van Demi en Lisa is betrokken bij de organisatie van de Foute Cross, een jaarlijkse autocross in het Pinksterweekeinde in Lopik. "Ik help haar met allerlei klusjes achter de computer."

De zusjes moeten nog niet denken aan het nieuwe schooljaar. Demi hoopt dan te beginnen aan een opleiding tot schoonheidsspecialiste, Lisa gaat voor een hbo-opleiding toerisme in Rotterdam. Maar eerst: niks. Straks begint de vakantiestress.

De periode rond de eindexamens is er voor veel leerlingen een van spanning en stress. Maar stel nou dat je niet de enige bent thuis die zit te blokken. Trouw interviewt deze examenperiode vijf gezinnen met broers én zussen die allebei hun diploma willen halen. Vandaag: Lisa (17) en Demi (15) Schalkwijk die havo- en vmbo (tl) -examen doen op het Minkema College in Woerden.

Examenagenda van vandaag

VMBO gl/tl/kb

9.00 - 11.00 uur

Fries

13.30 - 15.30 uur

Arabisch, Spaans, Turks

Havo

9.00 - 11.30 uur

Muziek

VWO

9.00 - 12.00 uur

Latijn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden