In de vakantie naar school: Juf, gaan we weer beginnen?

Terwijl het onderwijs in grote delen van het land nog platligt, gaanruim zestig allochtone tieners uit vrije wil naar school in Amsterdam. Wantjuist in de vakantie dreigen nieuwkomers het Nederlands weer te verliezen.

Oussama Attenaza (15) vindt deze weken alles op schoolfantastisch. Zelfs als de bel gaat voor de pauze, gaat hij nog evendoor. Oussama moet vijftig woorden opschrijven uit de Zuiderzeeballade, diehij net op een bandje heeft gehoord.

Zijn klasgenoten schrijven even ijverig mee. Woorden als zolder, boorden haven komen in hun schrift, evenals de uitdrukkingen die goeie ouwetijd en van voor de oorlog.

Weten jullie wanneer dat is, voor de oorlog?, vraagt juf KarenSlot. Dat is van voor 1940, beantwoordt ze haar eigen vraag. Hoelang is dat dan geleden? Vijfenzestig jaar, klinkt het van allekanten.

Op de zomerschool leren de leerlingen -allen nieuwkomers- zes weken langvooral Nederlands. Ze hebben vier uur per dag les, in drie verschillendelokalen. De helft van de leerlingen, variërend in leeftijd van 12 tot 18, komt uit Marokko, de rest uit Turkije, Indonesië, China, Brazilië, noemmaar op.

Zowel de kinderen als docenten genieten van deze weken. De school is eenoase van rust, het rooster is overzichtelijk en alle leerlingen zijngemotiveerd. Oussama en zijn klasgenoten zijn zo enthousiast, dat ze deZuiderzeeballade meermalen willen zingen.

Ik koos voor de ballade omdat we vorige week met de klas naar Muidenzijn geweest, vertelt juf Karen. Eerst naar het Muiderslot en latermet de boot naar Pampus. Zulke uitjes ondersteunen de lessen: een naderekennismaking met de Nederlandse cultuur.

Een van de leerlingen, Fatima Irchouq (18), trok tijdens deze excursiede aandacht toen ze plotseling een lied van Marco Borsato ging vertolken. Nederlandse toeristen luisterden geboeid naar dit meisje met hoofddoek.Dat is mijn lievelingslied, lacht Fatima verlegen.

De leerlingen zijn niet langer dan negen maanden in Nederland. Op hetNova College, een vmbo-school, komen ze eerst in de zogeheteneerste-opvang-klas, waarna ze doorstromen naar een vmbo-klas die past bijhun niveau. Juist in de vakantie zakt het Nederlands bij deze leerlingenvaak weg, omdat ze nog maar zo kort in Nederland zijn.

Vandaar deze zomerschool, die voor de leerlingen gratis is. Sinds zesjaar krijgt het Nova College hiervoor subsidie van de gemeente, waarmeezelfs de koffie, thee, krentenbollen en appels kunnen worden betaald.Tijdens de pauze, in de kantine, kijken een paar leerlingen op de klok.Gaan we weer beginnen?, vraagt een van hen verlangend.

Het vergroten van de woordenschat staat in de zomerschool voorop. Datkan bijvoorbeeld door een reflectie-opdracht, legt Karen Slot uit.Op papier laat zij haar leerlingen moeilijke vragen beantwoorden: waartwijfel je over? Waarom twijfel je?

Ik twijfel aan mijn toekomst, leest Prince Ansah (15) even laterzijn antwoord voor. De Ghanese jongen lacht wat zenuwachtig, de rest vande klas luistert aandachtig. Omdat ik niet weet of het wel goed gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden