In de thuiszorg wordt het vooral lastig om voor jezelf te zorgen

Een op tien medewerkers gaat op zoek naar ander werk

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

De kaalslag die dreigt in de thuiszorg, vindt inmiddels ook zijn weerslag op de werkvloer. Ruim 40 procent van de thuishulpen A en huishoudelijke hulpen overweegt een baan elders te zoeken. Een op de tien mensen in deze beroepsgroepen weet al zeker dat hij of zij op zoek gaat naar ander werk.

Reden? "Onzekerheid over het voortbestaan van mijn baan", zegt ruim 70 procent van de thuishulpen A ¿ de hulpen die de relatief lichte zorg verrichten.

Dat blijkt uit een enquête waarvan het discussieprogramma 'Debat op 2' (KRO/NCRV) vanavond de resultaten naar buiten brengt. Aan het onderzoek deden zo'n 1900 thuiszorgmedewerkers mee, variërend van huishoudelijke hulpen, thuishulpen A tot verzorgenden en verpleegkundigen.

Van de hele groep heeft een kwart inmiddels te horen gekregen dat zij mogelijk wordt ontslagen. Voor de thuishulpen A en huishoudelijke hulpen liggen die percentages hoger: 34, respectievelijk 28 procent. Ook blijkt uit het onderzoek dat 33 procent van de thuishulpen A en 27 procent van de huishoudelijke hulpen salaris moeten inleveren.

Het vinden van een andere baan zal beide groepen niet makkelijk vallen. Met name in de grote steden gaat het vaak om laagopgeleide vrouwen die elders moeilijk aan de slag kunnen. Of, zoals de Amsterdamse wethouder van sociale zaken Eric van der Burg onlangs opmerkte: "In het wapen van Amsterdam zitten de woorden 'Heldhaftig, Vastberaden en Barmhartig', maar hoe kunnen we na een bezuiniging van 75 procent op de thuiszorg nog barmhartig zijn? De staatssecretaris zegt dat de minima ontzien worden, maar in Amsterdam, en andere grote steden is 80 procent van de mensen die nu thuiszorg krijgen minima."

Het pleidooi van minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid om familie meer in te schakelen bij (thuis-)hulp aan ouderen, vindt op de werkvloer weinig gehoor. Een meerderheid vindt niet dat familieleden meer zouden kunnen doen in de huishouding. En meer dan zeven van de tien ondervraagden vindt niet dat er een beroep op familie gedaan kan worden in de verzorging van ouderen.

Over het meebetalen aan thuiszorg zijn de thuishulpen A verdeeld. 34 procent vindt een eigen bijdrage op zijn plaats, 35 procent vindt van niet en de rest is neutraal. Ook van de huishoudelijke hulpen vindt 30 procent dat cliënten van de thuiszorg hier zelf aan mee moeten betalen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden