In de televisieval getrapt

Bloed, zweet en luxeproblemen
vanavond om 20.55 uur op Ned. 3

De boerderij in Ethiopië oogt door alle kuikentjes en ezels zo romantisch dat de Nederlandse gasten zich de kinderboerderij uit hun jeugd herinneren. Natuurlijk helpen ze mee, de deelnemers aan het BNN-programma 'Bloed, zweet en luxeproblemen', om die lieve geiten langs de weg te leiden. Tot hun verbijstering eindigt de wandeling in het slachthuis.

Daphne Wessel (27) loopt weg van het tafereel. Ze is veganist en gebruikt dus geen producten van dieren. "Ik heb al een bewuste leefstijl, ik hoef niet gestraft te worden door dit dierenleed te zien", zegt ze. Als de groep moet werken in de leerlooierij, en de geur van verrotting doet kokhalzen, weigert zij staarten van lappen geitenhuid te snijden. Ze mag verven, met een kwast zonder dierenhaar.

'Bloed, Zweet en luxeproblemen' gaat over de herkomst van onze consumptiegoederen. Jongeren nemen even het werk over van arbeiders in Ethiopië en Bangladesh. In de eerder uitgezonden Engelse versie konden de Britten het gezag van de strenge opzichters maar moeilijk accepteren. Bij de Nederlanders zit het conflict binnen de groep. Met Daphne als het zwarte schaap.

Fotomodel Lotte, boerenjongen Hielke, feestgrage Majellie, barman Benjamin en de gemakzuchtige Jordi begrepen weinig van haar leefpatroon. De aflevering van vanavond, over de leerindustrie, noemt Wessel het dieptepunt. "Ik wilde haast naar huis gaan, zo fel als de rest op mij reageerde door valse aannames. Na vijf weken opnames was er weinig over van mijn zelfvertrouwen." Ze had zich eenzaam en ongewenst gevoeld, en samenwerken gaat dan ook niet meer. Pas toen ze op het laatst in een atelier in Bangladesh flink wat overhemden had genaaid, voelde ze zich nuttig voor de groep.

In het echt is Wessel een opgewekte veganist. Happy Herbi heet haar kleurrijke cateringbedrijf. Ze was voor dit programma gevraagd door een castingbureau en deed mee om te laten zien dat veganisme geen straf is. "Het heeft mijn leven verrijkt. Ik geniet veel meer van mijn eten, heb er goede vrienden door gekregen, en kan nu mijn talenten inzetten voor mijn idealen."

Ze zou heus niet de enige zijn met een bewuste leefstijl, zei producent Endemol vooraf, maar dat was wel zo. Op reis kreeg ze het gevoel dat ze in een val was getrapt, en in de eerste uitzendingen ziet ze de bevestiging ervan. Haar vrienden missen op tv de doordachte Daphne die de dingen met plezier doet. Ze komt bot en ongenuanceerd over.

Zo werkt reality-televisie nu eenmaal. De makers zetten tegenpolen bij elkaar en benadrukken de verschillen om een spannende verhaallijn te creëren. Toch stoort ze zich aan de vrijheid waarmee wordt gemonteerd. "Het programma draait meer om sensatie dan om bewustwording. Ik word neergezet als buitenstaander en niet als de kandidaat die het goede voorbeeld geeft."

Na een zware dag in de goudmijnen eet ze niet mee van de vleesschaal. Ze zou nog liever doodgaan, zegt ze, te gast in het land dat symbool staat voor hongersnood. "Natuurlijk meen ik dat niet, ik zei het uit een gevoel van verdediging. Vlees eten uit noodzaak of als gewoonte, zoals in het Westen, maakt verschil. Als wij allemaal plantaardig zouden eten, zou je veel meer mensen kunnen voeden."

Wessel is goed op de hoogte van alle morele bezwaren die aan luxeproducten kleven. De rest vond het vast niet gemakkelijk om naast een geweten in bus te zitten. "Ik confronteerde ze met dingen die ze niet wilden weten. Alles wat ik zei noemden ze gezeur, ook al bracht ik het positief. Toen ik te horen kreeg dat de groep me irritant vond, was ik zeer teleurgesteld in mezelf en heb ik verder mijn mond gehouden."

Konden Afrika of Azië haar nog schokken, zo bewust als ze al was? "Het meest schokkende vond ik dat de anderen hun koopgedrag niet zullen aanpassen na deze ervaringen."

Ze is blij dat ze toch heeft volgehouden. "Ook al word ik absoluut niet in beeld gebracht zoals ik wilde, ik heb toch mensen kunnen inspireren. De wereld is al één veganist rijker geworden door mijn verschijning op tv."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden