In de ‘SKNJ-periode’ bruist het in het PostNL-sorteercentrum

In het sorteercentrum in Nieuwegein vallen vooral de blauw-witte pakketten van Bol.com op. Beeld Maarten Hartman

In december verdubbelt het aantal pakketten dat PostNL verwerkt. Dus wordt er opgeschaald: veel extra personeel naar de sorteercentra voor de altijd drukke 'SKNJ-periode'.

Hij heeft in eerste instantie niet eens door dat hij in jargon spreekt. “Tijdens de SKNJ-periode verwerken we landelijk zo'n 1,5 miljoen pakketten per dag", zegt Leendert-Jan Plaisier, directeur operations pakketten bij PostNL. SKNJ? Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar. De rest van het jaar ligt dat gemiddelde op 700.000.

Zo'n 40.000 daarvan worden elke dag verwerkt in het grootste sorteercentrum van PostNL in Nieuwegein, dat een groot deel van de provincie Utrecht bedient. Maar eerder deze week ging ook die teller omhoog naar 52.000, op piekmomenten zal die de 60.000 aantikken. PostNL schakelt via uitzendbureaus dan ook flink wat extra handjes in. Er is duizend man extra personeel ingevlogen, 300 daarvan kunnen blijven als ze willen, want elk jaar groeit het aantal verstuurde pakketjes flink. Plaisier: "Ik denk dat we binnen vier jaar verdubbeld zijn in capaciteit."

PostNL wil liefst ook nog dat een chauffeur zoveel mogelijk in dezelfde wijk rijdt. "Zodat de ontvanger niet elke dag een ander gezicht ziet en de bezorger de wijk leert kennen", zegt depotmanager Michel Palm. "Maar als er te veel pakketjes zijn om in een dag te bezorgen, moeten we de boel opknippen."

In de sorteerhal staat het vol met containers met daarin al die pakketten. In de verte galmt een radio, maar welk nummer er draait is niet te horen boven het geluid van rollende en botsende containers en dichtklappende rolluiken. Medewerkers laden de containers leeg op de lopende band. Die zoeft met een snelheid van 2 meter per seconde door de hal. Een manshoge scanner leest de barcode met een blauwe lichtflits, de lopende band brengt de pakketjes verder naar de bezorger voor het juiste postcodegebied. Die trekt de band de bus in en laadt de wagen vol.

‘Bestel op tijd’

Vooral de vele blauw-witte pakketten van Bol.com vallen op, evenals de nondescripte pakketten met verfrommelde etiketten. Die komen waarschijnlijk uit China, zegt Palm, verfomfaaid op de boot of in het vliegtuig. Juist met die spullen kan PostNL een buffer opbouwen. “Niemand verwacht die pakketjes binnen 24 uur bij de voordeur", zegt Palm. "Andere producten wel, dus die krijgen voorrang.”

Alle beloftes waarmaken lukt simpelweg niet, zeker niet rond de feestdagen. “Als je iets op 4 december bestelt, kunnen we het prima op 5 december bezorgen. Maar niet als heel Nederland dat doet”, zegt Plaisier. Vandaar de tv- en radiospotjes met een boodschap: bestel op tijd.

Buiten is het een komen en gaan van busjes met het PostNL logo, een enkeling rijdt elektrisch of op gas. De witte busjes zonder logo zijn van zogeheten bezorgondernemers, zelfstandig ondernemers die werken in opdracht van PostNL. Namens die bezorgondernemers dreigde belangenvereniging BVPD met stakingen rond de feestdagen omdat de vergoeding te laag zou zijn. De acties werden afgelast toen PostNL 'zich gedwongen voelde' eventuele schade te verhalen op BVPD. Plaisier wil er niet te veel over kwijt, behalve dat hij blij is dat de stakingen niet doorgaan.

En dan zwiept een klein, bruin doosje met een slinger van de band af en belandt in het vangnet. “Een J-14", zegt depotmanager Palm in het jargon. "Een fout. Maar de band zetten we niet stil hoor, dan verliezen we vijf seconden." Aan het einde van de middag, als de pakketten voor de volgende dag binnenkomen, wordt gekeken of het bruine pakketje nog met de avondbezorging mee kan. Zo niet, jammer dan. Morgen weer een dag.

Lees ook:
PostNL: van brieven en kaarten naar dozen en pakketten
De omzet stijgt, maar de winst daalt bij PostNL. Verdere kostenbezuinigingen liggen in het verschiet.

Ondernemingsraad PostNL eist einde schijnconstructies pakketsorteerders
De druk op PostNL neemt toe. Na rechtsgangen van vakbond FNV eist nu ook de Ondernemingsraad Pakketten van PostNL dat het bedrijf per direct stopt met het onder valse voorwendselen inzetten van uitzendkrachten als pakketsorteerder

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden