In de schaduw van de Gay Pride

GEERT BECKERS

Jong Oranje is neergestreken in Israël. Daar jaagt het talentvolle elftal de komende weken op de Europese titel. Geert Beckers kijkt van dichtbij mee. Deel 1: De voetbalslaap van Tel Aviv.

Wanneer Yael zijn taxi voor het Ben Gurion vliegveld in Tel Aviv parkeert, komt een boomlange Duitser richting zijn gedeukte auto gelopen. Yael, een Israëlische taxichauffeur met meer vingers dan tanden, wenkt de sportief geklede reiziger en biedt hem zijn diensten aan. Als taxichauffeur komt Yael in aanraking met veel verschillende nationaliteiten. Duitsers zitten echter niet vaak op zijn passagiersstoel.

Het laat een belletje rinkelen. Het trainingspak om het afgetrainde lichaam van zijn passagier bevestigt zijn vermoeden: naast hem zit een Duitse jeugdinternational. Dat Yael enige tijd nodig had om die conclusie te trekken, is geen toeval. Het EK leeft nog niet erg in Tel Aviv.

Maar toch: wie overdag door de straten van de moderne stad in het westen van Israël struint, ziet dat Tel Aviv in een bijzonder jasje is gestoken. Jonge, hippe mensen genieten op de talrijke pleintjes van alles dat hen jong en hip maakt. Tot zover niets nieuws. Het gebruikelijke decor van terrasjes en palmbomen, afgezet tegen imposante torens waarin zich 's lands beste hotels en restaurants bevinden, wordt versierd door posters en billboards. Er staat een groots evenement te beginnen: de Tel Aviv Gay Pride.

Het kleurrijke festival is de komende dagen de grote publiekstrekker in de stad. Opmerkelijk. In de schaduw van de Gay Pride spelen ook Europa's grootste voetbaltalenten. Alleen Israëliërs met een feilloos observatievermogen weten: het EK voor spelers tot 21 jaar wordt de aankomende weken afgewerkt in het land. Van het feit dat het land gastheer is van het op één na belangrijkste landentoernooi onder de vlag van de Uefa, is nauwelijks iets merkbaar in Tel Aviv. Twee kleine posters op het vliegveld informeren bezoekers over het evenement. Meer niet.

De keuze voor Israël is omstreden. Een land met een weinig aansprekende voetbalcultuur, dat in zowel politiek als geografisch opzicht niet tot Europa behoort, dient de aankomende weken als etalageruimte voor het beste dat Europa's voetbaljeugd te bieden heeft.

Daar moeten ze in de stad nog even aan wennen. Tel Aviv, in reisgidsen bestempeld als 'de stad die nooit slaapt', heeft een dutje gedaan. Morgenavond speelt Jong Oranje van bondscoach Cor Pot er voor het eerst. De Europees kampioen van 2006 en 2007 treft in Groep B Duitsland. Later staan ook wedstrijden tegen Spanje en Rusland op het programma. Aan de talenten uit Nederland en Duitsland de eer om het toernooi ook in Tel Aviv op gang te trekken en de stad uit zijn voetbalslaap te schudden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden