In de schaduw lijken kinderen beschermd tegen de zonnestralen. Maar ook een parasol heeft zijn gebreken.

Het echte warme weer moet er nog aankomen, toch begint het Koningin Wilhelminafonds aanstaande maandag met de grote publiekscampagne 'Te veel zon is niet gezond' die zonaanbidders moet wijzen op de gevolgen van te veel dagjes Zandvoort.

Jaarlijks wordt bij zo'n 25 000 mensen huidkanker gesignaleerd, en het aantal mensen met huidkanker neemt elk jaar met 5 procent toe. In 2002 stierven 538 Nederlanders aan een zogenaamd melanoom en 72 aan een andere huidtumor.

De campagne is dit jaar vooral gericht op de ouders van jonge kinderen. Juist kinderen – tot vijftien jaar – hebben eerder last van huidbeschadiging door UV-straling dan volwassenen, en herstellen minder snel: de kinderhuid heeft immers wel wat anders te doen. En groeien én herstellen gaan moeilijk samen. Bovendien ontstaan op jonge leeftijd moedervlekken die in die eerste fase extra kwetsbaar zijn en beschadigd kunnen raken.

Hoe vaker iemand in zijn jeugdjaren verbrandt, stelt KWF, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd. Lacherig doen over die lekker opgezwollen kussentjes aan de rand van de zwembroek na een lange stranddag is er niet meer bij: brandblaren moeten koste wat kost voorkomen worden. In de campagne onderstreept het KWF allerlei zonen strandregels die het publiek vaag kent, maar een opfriscursus aan het begin van het vakantieseizoen kan geen kwaad. De belangrijkste tip is ook bij het tegengaan van huidkanker: geef zelf als ouder het goede voorbeeld. Ga niet urenlang in het zand liggen bakken. En dat geldt ook voor thuis, want er schijnen ouders te zijn die zelfs de zonnebank aan hun kroost uitlenen.

Kinderen hoeven geen zonnebril op. Zeker geen speelgoedbril. Dergelijke brillen zijn juist gevaarlijk. De donkere glazen zorgen ervoor dat de pupillen zich verwijden. Daardoor kan de UV-straling heel gemakkelijk in de ogen doordringen en schade aanrichten. Als kinderen toch graag een zonnebril willen, koop er dan een met CEmarkering die UV-straling tegenhoudt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden