Van de Partij

In de rij voor de meet-up met Jesse

Beeld Trouw

Romana Abels werd lid van een tiental partijen om van binnenuit de verkiezingscampagne te verslaan. Vandaag: met 2000 man naar Jesse Klaver van GroenLinks.

Voor de Julia's op station Amsterdam Centraal staat een jongeman in een GroenLinks jasje. Op Facebook had hij gezegd dat hij daar zou staan, zodat Amsterdammers die naar de meet-up van Jesse Klaver in Utrecht willen, niet alleen hoeven te reizen. Er verschijnen zeven mensen.

Twintigers, dertigers, een kandidaat-Kamerlid, ik. GroenLinks regelde een zaal waar tweeduizend mensen in kunnen. De bijeenkomst is gratis, maar al een paar dagen staat er 'uitverkocht' op de site. Eén van ons heeft geen toegangskaartje. We maken ons zorgen of hij binnen zal komen.

Later die avond zal Jesse Klaver tegen ons zeggen dat hij trots is. Dat hij anderhalf jaar geleden begon te bouwen aan een beweging van hoop en empathie, en dat hij nu het resultaat ziet: tweeduizend man in een popzaal. Dat het tijd is voor verandering en dat wij daarvoor gaan zorgen.

Zijn flair

Ik, de zes mensen uit de trein van Amsterdam naar Utrecht en alle anderen zullen klappen, al zijn we niet eens allemaal partijlid. We zullen applaudisseren als hij zegt: 'alles wat we niet willen maken we duurder, alles wat we wel willen goedkoper'.

We klappen harder als hij zegt dat we Trump niet onweersproken zijn gang moeten laten gaan en op zijn hardst als hij opkomt, met zijn hemdsmouwen.

We zullen ons een beetje vergapen aan zijn flair. We zullen ons niets aantrekken van cynische PvdA-leden die Klaver smalend 'Jessias' noemen. 'Allemaal Klavernijd', zeggen wij dan.

We zullen zien hoe de glimlach van campagneleider Wijnand Duyvendak groeit, terwijl Klaver via het zijbalkon van de grote zaal van Tivoli afdaalt naar het podium. Duyvendak, de man die ooit Kamerlid was voor GroenLinks, maar die nu achter de schermen aan de beweging van Klaver bouwt. Breder en breder glimt hij, tot het anatomisch bijna onmogelijke.

We zullen opgelucht zijn als niemand naar een toegangsbewijs vraagt.

Andere partijen

Maar eerst moeten we binnen zien te komen. Als we met honderden tegelijk in de rij staan voor Tivoli vraagt Suzanne Kröger me: "Dit is nieuw, toch? Of gebeurt dit ook bij andere partijen?". Kröger staat op plaats elf op de kandidatenlijst. Zoals het er nu uitziet, betekent die plek een Kamerzetel.

Zelf denkt ze dat het lukken zal, omdat 'kiezers weten dat er echt iets op het spel staat'. Ze doelt op Trump en Wilders. Bij de huis-aan-huis campagne hoort ze dat mensen daartegen iets willen dóen.

Dat ik dit nog nooit heb gezien, zeg ik haar eerlijk. Maar dat ik niet weet of Klaver zijn succes kan vasthouden, of hij een plek krijgt op televisie, later in de campagne. Ik weet dat Duyvendak daar ook niet gerust op is. Een GroenLinkser speelde me eerder deze week een interne mail vanuit de campagne-organisatie toe: 'We willen ervoor zorgen dat GroenLinks zo groot is in de peilingen dat we aan de debatten mogen meedoen, of dat we alsnog te groot zijn om om ons heen te kunnen. Een van de meest zichtbare middelen daarvan zijn de meet-ups.'

Het recept van GroenLinks is niet meer uniek. Sybrand Buma, ook niet zeker over zijn aanwezigheid bij televisiedebatten, spreekt leden en niet-leden van het CDA op 17 februari toe vanuit het Haagse Paard van Troje. In de tussentijd is Klaver opgeschaald. Gisteren kwam het bericht dat hij op 9 maart in de Amsterdamse Heineken Music Hall staat: daar kunnen 6000 mensen in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden