In de provincie heeft CDA geen trek in PVV

null Beeld

Landelijk is het CDA positief over de samenwerking met de PVV. Maar in de provincie voelen CDA'ers er weinig voor om met de PVV te gaan besturen. Door de opstelling van het CDA komt er alleen in Limburg vermoedelijk een coalitie met de PVV.

Het CDA mag dan op 2 maart gigantisch hebben verloren, de partij vervult in veel provincies nog steeds een belangrijke rol bij het vormen van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. In de provincies zijn drie, vaak vier partijen nodig voor een meerderheid. Het CDA komt, als middenpartij met een enorme bestuurstraditie, al snel in beeld. Dat het verlies de voorheen machtige, zelfs arrogante provinciale bestuurders een toontje lager doet zingen, is daarbij een pluspunt.

In de drie noordelijke provincies is een combinatie met de PVV niet aan de orde. Daar neemt de PvdA als grootste de leiding en die partij is welhaast de natuurlijke tegenvoeter van de PVV. In Limburg is de PVV de grootste en praat ze met VVD én CDA. Vreemd is dat niet, gezien de voorkeur van de Limburgse CDA'ers voor de landelijke gedoogconstructie met de PVV.

Anders ligt dat in de rest van Nederland. In zeven provincies is de VVD de grootste. Bij de VVD klinken ook in de provincie weinig bezwaren tegen de partij van Wilders. Maar voor een coalitie met de PVV heeft de VVD wel een derde partner nodig, en gezien de afkeer in linkse kring van de PVV zijn de liberalen aangewezen op het CDA.

En die partij gaat samenwerking nu uit de weg. In Zeeland voert CDA-lijsttrekker Patricia de Milliano daarvoor vooral praktische redenen aan: "Het is een nieuwe club. In de campagne hebben we ze nauwelijks gezien. Ik weet echt niet wat voor mensen het zijn en ze missen bestuurservaring". En passant meldt ze dat samenwerken met de PVV bij haar achterban gevoelig ligt.

Voor lijsttrekker Marianne Luyer in Flevoland is dat het belangrijkste struikelblok. In de campagne voor de Provinciale Staten heeft ze veel weerstand gemerkt. "Hier wonen veel gereformeerden, ARP'ers van vroeger, die grote moeite hebben met deze regering. Als je die terug wilt winnen, moet je laten zien dat we met de PVV niks hoeven en willen. De PVV staat te ver van ons af met haar pleidooien tegen hoofddoekjes en halal-eten in het provinciehuis. Daar herkennen we ons niet in."

In de enige provincie waar het CDA nog wel de grootste is, Overijssel, is ook al weinig animo te bespeuren. Gedeputeerde Theo Rietkerk spreekt met afschuw over het anti-islamiseringsprogramma van de PVV. "Dat staat haaks op onze ideeën over godsdienstvrijheid. En ze missen ervaring en stabiliteit." Het CDA in Overijssel zet bovendien in op duurzaamheid, en met milieu heeft de PVV weinig affiniteit.

Het is alledrie de CDA'ers opgevallen dat de PVV haar standpunten in de verkennende besprekingen razendsnel weer heeft ingetrokken. Dat vinden ze niet erg betrouwbaar en stabiel overkomen, maar dat kan ze nog van pas komen als de besprekingen mislukken. Want al is een coalitie met de PVV niet hun eerste voorkeur, principieel sluiten ook CDA'ers in de provincie de PVV niet uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden