In de Pipo-wagen

moet het bruidspaar het doen zonder bubbelbad, maar romántisch is het.

Aan de oude stenen muur Ahangt een ijzeren ring met een ruif erboven: de 'parkeerplaats' voor ezeltje Nononono. Bij bezoekers jonger dan 35 jaar zal misschien geen belletje gaan rinkelen (behalve als ze de nieuwste film hebben gezien), maar de oudere generatie weet terdege wie Nononono is: het ezeltje van Pipo de Clown en Mammaloe. In hartje Delft staat hun woonwagen.

Origineel is dit Tsjechische exemplaar niet, maar dat is geen enkele wagen in Nederland, zegt de 35-jarige eigenaar Jeroen Struyk. ,,De woonwagens die als van Pipo de Clown worden aangeboden, zijn vaak niet meer dan verbouwde bouwketen.” Om te voldoen aan de vraag naar meer hotelruimte, besloot Struyk twee woonwagens op het omsloten terrein achter de Herberg de Emauspoort te zetten. ,,Mensen verklaarden me voor gek en vroegen waarom ik niet iets professioneels wilde bedenken. Ik was de enige die geloofde dat het leuk kon worden.”

Met verbazing zag hij dat al spoedig bruidsparen hun huwelijksnacht wilden doorbrengen in een houten hok op wielen. ,,Je zou verwachten dat zij kozen voor een luxehotel met bubbelbad.” De dankbetuigingen van gelukkige stellen staan in drie dikke schriften; of er is getrouwd, een jubileum gevierd of er is een aanzoek gedaan. Daarom de vraag: hoe romantisch is de woonwagen van Pipo de Clown en de wagen van Mamma-De loe? Een houten trapje brengt je naar de ingang van het kleine huisje - let op je hoofd, Pipo en Mammaloe waren kennelijk niet erg groot.

Aan de rechterkant staat een tafeltje, aan de linkerkant een stoel. Een bed neemt het grootste gedeelte van de 'kamer' in beslag. Gordijntjes zijn gedrapeerd voor de raampjes.

Voor wie niet is opgegroeid met het zwerversduo, doet de woonwagen een beetje eigenaardig aan. Een boekje over de avonturen van Pipo ligt op het tafel-tje; het werk van Wim Meuldijk.

,,Hallo lezers in alle maten en toehoorders in alle soorten, hier is Pipo de Clown om jullie het avontuur te gaan vertellen over het geheim van de grachten.” De foto's zijn ouderwets en kennelijk druipen ze van de nostalgie.

'Die woonwagen met Nononono ervoor, die kakatoe in een kooitje aan de wagen, de altijd vrolijke Mammaloe met d'r wilde jurken op de bok naast Pipo: prachtig!', jubelt Sabine van Dam uit Roosendaal in het gastenboek. 'Alleen jammer dat het voorspelde onweer niet boven ons hoofd losbrak. Hebben we dat tikken van de regen gemist op het dak.'

Wie langer in de woonwagen vertoeft, raakt steeds meer gecharmeerd van de sfeer. 's Ochtends wekken de kerkklokken van Delft de slapende bevolking, de zon schijnt op het binnenterreintje. Het is er muisstil. En dan is het best leuk om de gordijntjes opzij te schuiven om vervolgens rustig op het trappetje te gaan zitten. Alsof je in de sprookjeswereld van Meuldijk bent gestapt.

In gedachten - en met gesloten ogen - hobbelt de wagen gemoedelijk 'door berg en dal, door wouden en woestijnen, door zonen regenlanden', zoals Pipo het zo vaak heeft genoemd. En dan het besef dat de mens eigenlijk maar weinig ruimte nodig heeft om te leven.

Natuurlijk is de woonwagen wél van moderne gemakken voorzien, waar het clownsduo het zonder moest stellen. Een televisie hangt aan het plafond boven het bed. Een kleine ruimte achterin is een luxe doucheruimte met toilet. Gasten kunnen 's ochtends uitgebreid gaan ontbijten in de banketbakkerij Grossat, die al meer dan tachtig jaar onderdeel is van de herberg.

Struyk levert geen circusindiaantje zoals Klukkluk en ook geen kakatoe. De wagen staat permanent stil: 'met de woonwagen rijden over de hele wereld'

zit er niet in. Het is dan ook geen gewone plek voor een woonwagen, weet de eigenaar, maar hier in de stad kun je nog een avondje bioscoop combineren met een nachtje in de woonwagen. ,,Als je in het bos staat, moet je jezelf zien te vermaken.”

In Delft is dat zeker geen probleem - zeshonderd rijksmonumenten telt in de binnenstad. In de Nieuwe Kerk, een gotische kruisbasiliek gebouwd in de veertiende eeuw, zijn de Oranjes bijgezet en is Hugo de Groot begraven. Pipo de Clown en Mammaloe hebben niets met Delft te maken. En eigenlijk voelt het ook vreemd om in een 'eenvoudige' woonwagen te liggen, terwijl de stad bruist van beroemde gebouwen en (weliswaar overleden) grootheden. Toch, dat doet niets af aan een nachtje vol jeugdsentiment. Leuk om te combineren met een stadswandeling of een rondrit met een paardentram. Zonder Nononono, want de ezel is in geen velden of wegen te bekennen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden