Parlementaire enquêtereacties
In de oppositie klinkt de roep om aftreden Rutte
Premier Mark Rutte heeft de problemen in Groningen al die jaren onderschat en daarom moet hij aftreden. Die geluiden klinken in de oppositie.
Volgens Geert Wilders (PVV) heeft premier Rutte gedurende zijn hele premierschap gefaald als het ging om de gaswinning in Groningen. “Hij moet nu zijn hoofd buigen voor Groningen, politieke verantwoordelijkheid nemen en aftreden.”
Ook de SP stuurt vermoedelijk aan op aftreden van Rutte. SP-Kamerlid Sandra Beckerman stelt dat hij als enige bestuurder constant betrokken is geweest bij ‘deze schandalen’. Daarom moet hij zich verantwoorden in een debat over de conclusies en aanbevelingen van de parlementaire enquête. ‘“Terecht is de kritiek op Rutte hard.”
Caroline van der Plas (BBB) stelt in een tweet dat zij met partijleden sprak. “Naam van Rutte valt vooral. Hij is enige die er al die tijd bij betrokken is geweest.” Van der Plas verbindt daar verder geen conclusies aan.
De Groningers hadden al die tijd gelijk
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (mijnbouw) reageerde vanuit Groningen op het rapport. Hij noemde de conclusies ‘heel ernstig’: “De Groningers hadden al die tijd gelijk.” Hij wil niet over politieke consequenties spreken. “Het is nu geen tijd voor Haagse discussies. Ik moet het rapport nog lezen. Het erkennen van leed van de Groningers is het belangrijkst nu“.
De VVD zegt in een eerste reactie ‘de kwaadheid en onmacht’ van de Groningers te begrijpen. Kamerlid Jeroen van Wijngaarden: “Het is nu aan de Kamer om net zo zorgvuldig en grondig als de enquêtecommissie het debat te voeren en lessen te trekken”.
Ereschuld die ingelost moet worden
Het CDA spreekt van een ‘zwaar beladen en emotionele dag’. Het leed van de Groningers is volgens die partij ‘stelselmatig miskend’. De ‘ereschuld’ aan de Groningers, waar de commissie van spreekt, moet nu snel ingelost worden, vindt Kamerlid Agnes Mulder.
De meeste andere partijen hebben het ook over deze ereschuld. “Ons hele land profiteerde, maar het Noorden bleef met de gevolgen achter’’, aldus Mirjam Bikker (CU). Het gaat er nu om het vertrouwen te herstellen en de schade “op zoveel vlakken aan te pakken”.
Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) is het grondwettelijke recht om mensen te beschermen geschaad. Dat moet hersteld worden, vindt hij.
Henk Nijboer van de PvdA, zelf een Groninger, zegt ‘aangeslagen’ te zijn door het rapport van de enquêtecommissie. “Het Groninger land, onze ziel, heeft het te verduren.” Net als andere partijen wil hij de schade snel laten herstellen, maar hij wil meer. Investeringen in ‘leefbaarheid en verduurzaming van de dorpen’ die het zo te verduren kregen.
Lees ook:
Rutte en andere politici onder vuur in rapport over gaswinning
De parlementaire enquêtecommissie gaswinning velt in haar eindrapport een hard oordeel over verschillende bewindspersonen, onder wie premier Mark Rutte. Die maakte wel excuses, maar voor de Groningers veranderde er weinig.