null Beeld

BoekrecensieThriller

In de nieuwe Steve Cavanagh is de aanklager een seriemoordenaar

Monique de Heer

Randal Korn is een moordenaar, een bijzondere. Hij moordt niet uit wraak, angst, wanhoop, winstbejag of woede. Randal Korn vermoordt mensen omdat hij er een intens genoegen aan beleeft.

De officier van justitie van een kleine county in Alabama komt er altijd mee weg. Hij heeft meer terdoodveroordelingen op zijn naam staan dan welke officier dan ook. Het meeste genot ontleent hij aan een terechtstelling als hij weet dat de veroordeelde onschuldig is. En het ene slachtoffer zit nog niet op de elektrische stoel of Korn heeft de volgende al in het vizier. De jonge Andy Dubois wordt valselijk beschuldigd van moord. Korn weet dat en dat maakt Andy tot een ideaal slachtoffer.

Vijandig Alabama

In deze nieuwe rechtbankthriller van Steve Cavanagh neemt een gealarmeerd team advocaten uit New York onder leiding van Eddie Flynn het op tegen Korn. Makkelijk krijgen de New Yorkers het niet in het vijandige Alabama, dat nogal trots is op de manier waarop hun officier misdaad aanpakt.

Het verhaal wordt ronduit grimmig als duidelijk wordt wie er achter de moorden zit en waarom Flynn is ingehuurd om naar het conservatieve zuiden af te reizen met alle risico’s van dien. Dat maakt het boek griezelig actueel en ook loeispannend. De laatste hoofdstukken zijn niet meer weg te leggen.

In zijn nawoord vertelt Cavanagh hoe hij op dit boek kwam. Vijf openbaar aanklagers in de VS waren verantwoordelijk voor 440 doodstraffen. Geobsedeerd door de doodstraf verloren ze rechtvaardigheid uit het oog om mensen maar naar de elektrische stoel te kunnen sturen. En dat is nog niet zo lang geleden.

null Beeld

Steve Cavanagh
Advocaat van de duivel
(The Devils Advocate)
Vert. Fons Olheten
Luitingh-Sijthoff; 446 Blz. €19,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden