In de moderne isoleercel kun je natuurfilms kijken via het touchscreen of zelfs even naar buiten

De interactie isoleercel bij Mediant in Enschede. Zelf noemt de GGZ-instelling de kamers geen isoleercel, maar Extra Beveiligde Kamer (EBK). Beeld Herman Engbers
De interactie isoleercel bij Mediant in Enschede. Zelf noemt de GGZ-instelling de kamers geen isoleercel, maar Extra Beveiligde Kamer (EBK).Beeld Herman Engbers

Patiënten van de ggz-instelling Mediant in Enschede worden in een crisissituatie niet meer opgesloten in een isoleercel maar in een Extra Beveiligde Kamer. Daar kunnen ze natuurfilms kijken, het licht of de geur aanpassen en zelfs even naar buiten.

Met een swipe bedient psychiater Marije Vermaas (48) het touch­screen van de interactieve isoleercel. Ze start een video op het scherm. “Als iemand er een einde aan wil maken kan het helpen dat ze zo hun gedachten kunnen verzetten.”

In de Extra Beveiligde Kamer (EBK) zit een ingebouwde glazen lade waardoor mensen hun eigen spullen kunnen blijven zien. Het glas naast de deur kan met een druk op de knop ondoorzichtig  worden gemaakt. Er is geen wc-rol om de wc mee te verstoppen en er zijn geen deurknoppen waaraan iemand zich zou kunnen verhangen. Een ingebouwde camera, een kraantje, een wc en een mat die dient als bank en bed vullen de rest van de ruimte die uitkijkt op een eigen patio, zonder giftige bloemen.

Helmer-Es is de nieuwste locatie op het ggz-terrein van Mediant. Het nieuwbouwpand voor crisisopnames heeft 36 bedden, licht, ruimte, ronde gangen, hoge plafonds en hangplanten aan de binnenmuur. Het hoge gebouw steekt af tegen de rest van het terrein waar de oudere gebouwen samen een soort vakantiepark vormen. 

De afdeling is van vier klassieke separeercellen naar twee inter­actieve EBK’s gegaan. Het aantal separaties, de gemiddelde duur van separeren en het aantal mensen dat tijdens opname apart gezet moet worden nemen af. Dat komt volgens het personeel onder andere door beter te communiceren, op tijd medicatie toe te dienen, en er simpelweg te zijn.

De instelling legt informatie over patiënten ook beter vast, zodat die voor het personeel altijd up-to-date is. Personeelsleden zijn getraind in technieken om iemand op een veilige manier te vloeren en er zijn meer van zulke tussenoplossingen. “Zoals de kleinere Intensive Care Unit, waar patiënten één op één begeleiding krijgen”, legt de psychiater uit.

Vriendelijker

Een goede omslag, vindt Peter Pierik (48). Tien jaar lang was hij zelf patiënt, nu ervaringswerker. Hij kampte met een bipolaire aandoening en een angststoornis. Meerdere keren belandde hij na opname in de isoleercel, een toen nog grijze kale kamer. “Dat gebeurde toen veel sneller dan nu, als de verpleegpost volliep, wist je dat er iemand geïsoleerd zou worden. Een traumatische ervaring”, zegt Pierik. Die in zijn huidige functie een brug slaat tussen de patiënt en de zorgprofessional.

Zijn collega Nicky Wagenvoort (35) is ervaringswerker in opleiding en vooral bekend met de nieuwe isoleerruimtes. “De EBK’s zijn een stuk vriendelijker. Mensen krijgen de regie terug en hebben afleiding. Dat ze zelf kunnen kiezen waar ze gebruik van maken, vinden ze vaak prettig. Daarnaast evalueren we ieder bezoek aan de EBK, dat geeft de patiënt een stem.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

In elke EBK zit een scherm waar patiënten onder andere films op kunnen kijken. Beeld Herman Engbers
In elke EBK zit een scherm waar patiënten onder andere films op kunnen kijken.Beeld Herman Engbers

De Twentse zorginstelling wil zo min mogelijk gebruikmaken van de EBK. Daarin sluiten ze zich aan bij de landelijke visie op goede ggz-zorg: het reduceren van dwangmaatregelen. Maar er blijven patiënten die soms zo gevaarlijk zijn voor zichzelf of anderen, dat zo’n ruimte nodig blijft. Dan is de allerlaatste oplossing de EBK.

Feedback

De feedback na een bezoek verschilt sterk. “Soms zijn mensen blij dat ze tegen zichzelf in bescherming zijn genomen. Maar laatst sprak ik een vrouw die voor haar veiligheid haar bril (+8) moest afdoen toen ze naar de EBK werd gebracht. Daardoor kon ze het touchscreen slecht zien en de temperatuur niet aan­passen. Om hulp vragen vond ze lastig, later hoorde ik dat ze het heel koud heeft gehad”, vertelt Wagenvoort. 

Om dit in de toekomst te voorkomen wordt na ieder bezoek aan de interactieve isoleercel door het personeel en de cliënt een formulier ingevuld: wat is er gebeurd? waarom moest iemand naar de EBK? en wat had het personeel beter kunnen doen? Het team van medewerkers leert er van. 

Toch: dat de EBK voor meer prikkels zorgt, is niet voor iedereen goed. “Als Henk in een manische periode tien uur lang op het hoogste niveau met fel licht aan wil luisteren naar countrymuziek kunnen we gelukkig wel de muziek en lichten dimmen”, zegt Vermaas, terwijl ze met een druk op de touchscreen de natuurfilm die nog aan stond uit zet, de EBK uitloopt en de zware deur achter zich dicht trekt.

Lees ook: Niemand weet zich raad met Daphne, dus zit ze in de isoleercel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden