In de modder rollen is gewoon lekker

Zoelen is mogelijk belangrijk voor het welzijn van het varken, ook als hij het niet te warm heeft. Beeld
Zoelen is mogelijk belangrijk voor het welzijn van het varken, ook als hij het niet te warm heeft.

Varkens rollen in de modder omdat dat dit op zichzelf heilzaam is, niet alleen maar om af te koelen, vermoedt een onderzoeker van de Universiteit van Wageningen.

Het wordt algemeen aangenomen dat rollen in de modder, het zogeheten zoelen, voor varkens vooral dient om af te koelen en tegen zonnebrand en parasieten is bedoeld. Maar de resultaten van het onderzoek van Marc Bracke suggereren dat varkens geprogrammeerd zijn om te zoelen en dat dit gedrag, afgezien van het voordeel warmte kwijt te kunnen, ook zelf als prettig wordt ervaren.

Varkens hebben geen zweetklieren. Om af te koelen moeten ze dus in de modder rollen. In de meeste veehouderijen kunnen ze dat niet. Als de boer de temperatuur in de stal kan regelen en parasieten eruit kan houden, zou zoelen niet nodig zijn voor het welzijn van het varken. Dit onderzoek lijkt die aanname echter te bestrijden.

Bracke heeft andere dieren die zoelen, bestudeerd, zoals het nijlpaard, zo meldt de BBC. Nijlpaarden zijn in het water om af te koelen. Hij keek ook naar hoefdieren zoals het hert, dat over de grond rolt en zo geur achterlaat om een partner te vinden. Naar aanleiding daarvan oppert Bracke dat het gedrag misschien ook bij varkens een rol speelt in de voortplanting.

Daarnaast kijkt de onderzoeker naar de evolutie van landdieren en concludeert daaruit dat varkens al wellicht geprogrammeerd zijn om te zoelen. 'We stammen allemaal af van de vis', verklaart Bracke. 'Dus misschien dat dieren die graag in de nattigheid zijn, die voorkeur overgehouden hebben aan hun zeer vroege voorouders.' En waarom een varken dan wel, maar een cavia niet? Voor veel andere dieren, zoals de cavia, is het te gevaarlijk om in water te liggen, omdat er zich roofdieren in zouden kunnen verschuilen. Varkens zijn veel minder weerloos.

Dus, denkt Bracke, misschien zoelt het varken niet omdat het geen zweetklieren heeft, maar heeft het geen zweetklieren ontwikkeld, omdat het varken een voorkeur heeft voor nattigheid en het geen zweetklieren nodig heeft. De behoefte om in de modder te liggen zou dan geprogrammeerd zitten in varkens en dus van zichzelf al heilzaam zijn. Dan zou zoelen wel degelijk belangrijk zijn voor het welzijn van het varken, ook als de temperatuur in de stal naar wens is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden