In de Kunsthal toont Rome zijn oude macht en pracht

’Glorie van Rome - Burgers, Keizers & Gladiatoren’, t/m 8 maart in de Kunsthal, Rotterdam, di-za 10-17 uur, zo en feestd. 11-17 uur. Info www.kunsthal.nl

Rome als voorbeeld voor onze westerse samenleving, als onuitputtelijke bron voor onze westerse cultuur: in de Kunsthal in Rotterdam levert dit uitgangspunt van een Italiaanse kunsthistorische organisatie een educatieve tentoonstelling op.

Enkele honderden voorwerpen die rechtstreeks uit Rome en andere Italiaanse musea en vindplaatsen zijn betrokken, willen duidelijk maken dat Europa zijn culturele en sociale wortels vooral uit Italië moet betrekken. Nader gepreciseerd is dat de tijd van de Romeinse republiek en die van de Romeinse keizers die pas ten tijde van de val van de stad in 476 na Chr. ten einde loopt. Wie thuis in deze cultuur is, heeft in Rotterdam weinig te zoeken, maar voor mensen met minder kennis van dit terrein is de expositie een ware snoepwinkel. Een expositie derhalve die de Kunsthal, die voor een breed publiek wil werken, waardig is,

Dat we aan het Rome van de keizers veel verschuldigd zijn, wordt je wel duidelijk. Het complete Romeinse bouwsysteem wordt aan de hand van prachtige maquettes inzichtelijk gemaakt, zonder dat in de superlatieven van de villa’s van de allerrijksten wordt vervallen.

Ook is er aandacht voor wat zich binnenshuis afspeelde, de organisatie van het Romeinse huishouden en de interieurinrichting. Rome en zijn burgers, maar ook de heersers in de senaat en de militaire staf met zijn immer ambitieuze generaals, worden tot leven gebracht in een dynamische benadering die niet snel saai wordt. Misschien mist een aan video gewend publiek hier en daar wat aansprekende filmpjes, maar de tentoonstellingsinrichting is zodanig dat de meeste objecten een haast filmische belichting krijgen die de kijker van de ene kant van de ruimte naar de andere zijde trekken.

Helaas werd niet de moeite gedaan om de Italiaanstalige catalogus te vertalen of deze presentatie anderzijds van een leesbaar commentaar te voorzien.

Jammer is ook dat de mens achter de Romein, of dat nu een senator, een legionair, de bakker om de hoek of een gewone huisvrouw is, op de tentoonstelling nauwelijks in beeld komt. Maar al te vaak wordt naar de bekende jaartallen gegrepen, zonder dat de effecten van de politieke gebeurtenissen met hun uitstraling naar de gewone man worden verklaard. Dat geldt ook voor de legervoerders en de meeste keizers, die nu ten onder gaan in een welhaast massale anonimiteit.

Wie zo veel moeite doet om de macht en pracht te tonen van een stad die de aanstoot zou geven tot de vorming van een wereldrijk te tonen, die mag toch wel de menselijke kant van dat alles laten zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden