In de knip

In de knip vraagt iedere week: wat doet u met uw geld en wat doet geld met u?

Meedoen? Stuur een mail naar tijdpost@trouw.nl

Burgerlijke staat:

Beroep:

Beroep partner:

Gezamenlijk inkomen:

Vaste lasten:

Hoe gingen uw ouders met geld om? "We deden geen gekke dingen en het was niet super de luxe, maar we kwamen nooit iets tekort. Mijn vader had een redelijke baan bij de overheid, mijn moeder was parttime lerares. Ik was elf toen we voor het eerst naar het buitenland op vakantie gingen. Mijn ouders waren twaalfeneenhalf jaar getrouwd, we gingen naar Benidorm. Dat was voor mij echt een bijzondere ervaring."

Bent u een spaarder of een lener? "Vier jaar geleden hebben mijn vriendin en ik een huis gekocht. De hypotheek was mijn eerste lening. Voor andere dingen zal ik nooit geld lenen. Ik werk al sinds mijn vijftiende, ik heb altijd best goed verdiend. En het klinkt misschien esoterisch, maar ik heb weinig materiële behoeften. Ik heb een jaar door Azië gereisd met een rugzakje met een boek, een schetsblok en een paar schone onderbroeken."

Koopt u wel eens iets zonder het uw partner te vertellen? "Als ik iets koop, vind ik het juist hartstikke leuk om dat te laten zien. Ik heb ook nooit het gevoel dat ik te veel geld uitgeef. Mijn vriendin gebeurt het soms wel. Zij houdt erg van spulletjes. Maar we hebben nooit gedoe over geld."

Staat u wel eens rood? "Daarvoor ben ik veel te braaf met geld. Eerlijk gezegd heb ik ook nooit zo scherp hoe ik ervoor sta. Ik las dat mensen met mobiele bank-apps gemiddeld 28 keer per maand hun saldo checken. Die halen waarschijnlijk hun genot uit wéér een jurk of een paar schoenen. En twijfelen dan of ze het wel kunnen betalen. Vreselijk lijkt me dat."

Wacht u op de uitverkoop als u iets moois ziet? "Staat het op de winkelruit, dan ben ik wel nieuwsgierig, dat is een stimulans om naar binnen te gaan. Een kleine kantoorboekhandel in de stad hield opheffingsuitverkoop. Ik heb er een mooie pen gekocht. Niet omdat ik die nodig had, maar omdat ik het zielig vond voor de eigenaar."

Waaraan spendeert u zonder aarzelen? "Terrasjes en kroegjes. Ik ga ook graag uit eten. Liever drie keer redelijk dan één keer in een toprestaurant. Het is voor mij een manier om leuke mensen te zien. Verder: boeken. Vooral managementboeken."

Wanneer lag u voor het laatst wakker van geld en waarover ging dat? "Tweeënhalfjaar geleden liep het aantal opdrachten wat terug. Dat baarde me zorgen, ik had jaren volop werk gehad. We hebben ons prachtige, maar dure huis te koop gezet vanuit de gedachte: als we de zekerheid van een stabiel inkomen kwijtraken, wonen we liever iets goedkoper. Achteraf bleek dat een geweldige beslissing. We wonen nu nóg leuker."

Komt u rond?

"Dat is geen enkel punt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden