In de Keistad

Een soort orgelwandeling op cd biedt ORGELS IN DE KEISTAD (Cantilena MM 1085-2). Organist Hein Hof, bijgestaan door zijn collega Martin Lorijn, bespeelt hierop acht Amersfoortse orgels.

Uiteraard prijkt op deze leuke cd het befaamde Naber-orgel in de St. Joriskerk, dat glansrijk klinkt in de Toccata fuga en Hymne sur Ave Maris Stella van Flor Peeters. Of de zeven andere orgels even belangwekkend zijn valt te betwijfelen, maar Hein Hof laat horen dat ze er zeker mogen wezen.

Zo bezit de St. Joriskerk tevens een koororgel en een positief, beide van Metzler. Hierop spelen Hof en Lorijn het schitterende Magnificat octavi toni van J.E. Kindermann. Omdat deze compositie geschreven is voor een tweeklaviers instrument en beide orgels eenmanualig zijn, werd dit werk op de twee orgels gespeeld. Vooral de echo's in het 7e vers kregen zo een fraai ruimtelijk effect; de gregoriaanse strofen worden door een schola gezongen.

In de gereformeerde kerk De Kandelaar staat een Leeflang-orgel dat gebouwd is volgens de principes van G. Silbermann. Het is ongetwijfeld een inspirerend instrument voor gebruik in de erediensten, maar op deze cd klinkt het een beetje droog. Historisch belangwekkender is het Jonathan Bütz-orgel uit 1766 van de Ev. Lutherse kerk. In de 6e sonate van C.Ph.Em. Bach is de magere bezetting van het tweede manuaal nadelig voor de balans.

Briljanter klinkt het wat latere Thomas Bütz-orgel van de St. Franciscus Xaveriuskerk, waar zich ook nog een nieuw koororgel bevindt, gebouwd in de Bütz-stijl door de firma De Graaf. Met Lorijn speelt Hof hier een concert voor twee orgels van Lucchinetti. Hierbij moet de kanttekening geplaatst worden dat de Hollandse orgelklank van omstreeks 1800 wel erg dik is voor deze Italiaanse rococo-muziek. Een betere programmakeuze is het 'Andante und Variationen' van Schumann, voor orgel bewerkt door Jos A. Verheyen, gespeeld op het romantische orgel van Flaes en Brünjes in de Westerkerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden