In de herfst van zijn leven maakt Paul McCartney toch weer een zomerhit

Paul McCartney Beeld EPA
Paul McCartneyBeeld EPA

Elke week zet popredacteur Joris Belgers zomerhits op een rij die we nu overal horen en die waarvan we voorheen hebben genoten. Vandaag: de Britse hits.

Hét meest Britse zomerliedje? Dat móet ‘Here Comes the Sun’ zijn. Het is misschien wel de beste bijdrage van George Harrison aan het oeuvre van The Beatles. Nu is het strikt genomen geen zomerhit: Harrison zingt over het nakende voorjaar, niet de zomer; ten tweede is deze opener van de b-kant van ‘Abbey Road’ nooit als single uitgebracht.

Maar toch. Harrison schreef het buiten, in de tuin van de bevriende Eric Clapton, en dat is te horen. Het vangt zorgeloosheid even goed als wuivend gras, de akkoorden twinkelen zo fris als condensdruppels tegen een glas ranja.

De British invasion die eind jaren zestig zo’n beetje alle hitlijsten wereldwijd bestormde, leverde meer zomerhits op. Jaren eerder hadden The Kinks immers al ‘Sunny Afternoon’ (1966) afgeleverd, later kwam daar ‘In the Summertime’ van Mungo Jerry (1970) bij, dat gezellige honky-tonk-riedeltje dat zo knap balanceert tussen lekker opgewekt en onmetelijk irritant.

Die gouden Britse tijd ligt ver achter ons. De Amerikanen zijn weer popdominant. Wellicht komt het doordat het bij de Britten zo vaak regent, maar echt zonnige zomerhits zijn al een poos niet meer over het Kanaal komen overwaaien. Er zijn er dit jaar een paar: Tom Walker is niet van de radio te slaan met zijn ‘Leave A Light On’, en staat Dua Lipa hoog in de hitlijsten met ‘IDGAF’. Maar echt zomers? Nah - daarvoor is het niet lichtvoetig genoeg.

De Britse hoop schuilt in hitmachine Clean Bandit, die met Amerikaanse hulp (Demi Lovato) ‘Solo’ hard op weg zijn de vierde zomerhit op rij te scoren (na ‘Rather Be’, 2015, ‘Rockabye Baby’, 2016, en ‘Symphony’, 2017).

Ze zijn alleen zo inwisselbaar. Het is geen muziek die over een paar jaar zal doen terugdenken aan de warme zomer van 2018.

Misschien moeten we daarvoor toch maar een Beatle van stal halen. Paul McCartney bracht vorige maand zijn heerlijk aanstekelijke ‘Come On To Me’ uit. Ondanks de herfst van zijn leven, klinkt Sir Macca nog altijd zéér zomers.

Lees meer artikelen uit de Trouw-bijlage Zomertijd in Groot-Brittannië in dit dossier.

Lees ook:

Liedje van de Week

Iedere week kiest onze muziekredactie een liedje uit dat het gevoel van de week het beste vangt.

Franse zomerhits als 'Pour un flirt' brengen het vakantiegevoel

Het moet gezegd: dergelijke Franse zomerknallers zijn de afgelopen jaren niet echt komen overwaaien. Wellicht heeft het te maken met de grote hoeveelheid Franstalige hiphop, reggaeton en latin die de laatste jaren de Franse hitlijsten ontsiert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden