’In de gymzaal houden ze zich aan de regels’

Twee maanden lang ging verslaggever Rob Pietersen op pad met hulpverleenster Fatimazohra Hadjar. Met haar onderzocht hij de achtergronden van probleemgezinnen in Amsterdam Slotervaart. Vandaag: kickboksen als middel tegen verveling en criminaliteit.

Rob Pietersen

Verpauperde flats maken plaats voor appartementen met gepeperde prijzen. Slotervaart probeert grote families in te ruilen voor yuppenstellen.

Er wordt hier flink verbouwd, toch oogt de Mondriaanstraat allesbehalve gastvrij. In deze buurt woonden Mohammed B. en Samir A. van de Hofstadgroep. In deze straat is de hangplek van jongeren, die volgens politie en stadsdeel een criminele jeugdgroep vormen: de Piet Mondriaangroep.

Ons kent ons hier. En iedereen die vreemd is, is hulpverlener, een stille of verslaggever. Alle drie even ongewenst. En dat laten ze voelen, die priemende ogen, boze blikken, het gesis, de onverstaanbare woorden. Dat is buiten. Binnen in de gymzaal van de Mondriaanschool, waar Nourdin El Otmani kickbokstraining geeft, worden bezoekers wel met respect behandeld. Ze krijgen een hand, er klinkt een nette groet.

Verveling. Soms lijkt dat het grootste probleem in Slotervaart. Probleemjongeren hangen doelloos rond. Drinken ze uit verveling? Gebruiken ze drugs om de tijd te doden? Begaan ze criminele activiteiten om die dure hobby’s te bekostigen? Of vonden zelfs die misstappen van de Mondriaangroep, variërend van diefstal tot ramkraak, plaats uit pure verveling?

Een lidmaatschap op een sportclub is voor veel families te duur. De weg naar het Jeugdsportfonds, dat geld voor contributie en benodigde tenues beschikbaar heeft, is nog niet gevonden. De kickbokstraining in de Mondriaanschool is gratis. El Otmani was vijf jaar actief in de Mercatorbuurt in De Baarsjes. Daar hielden zijn trainingen 170 jongeren van de straat. Maar er kwam een nieuwe wijkwethouder die groen belangrijker vond dan sport, zegt de voormalig, meervoudig wereldkampioen. El Otmani (28) werd benaderd door Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, en geeft sinds oktober 2008 vier avonden in de week training.

„Ik ben in deze buurt opgegroeid. maar ik had geen tijd om me te vervelen of voor rottigheid. Ik trainde twee keer per dag, werd op mijn zestiende prof en twee jaar later voor het eerst wereldkampioen.”

Waarom geen teamsport? Waarom een vechtsport? „Ik hoor het altijd en overal: ’Nu leren we die Marokkaanse ettertjes met subsidiegeld nog vechten ook’. Ik heb door mijn sport leren weglopen van vechtpartijen, ik laat me buiten de ring niet meer uitdagen”, zegt El Otmani. „In deze sport zijn doorzettings- en incasseringsvermogen, discipline en beheersing belangrijke aspecten. Dat is precies wat deze jongens volgens de verhalen missen. Kunnen ze niet met autoriteit omgaan? Nou hier wel. Ze houden zich in de gymzaal aan de regels, ze gaan met respect met elkaar en het materiaal om.”

Hij kreeg voor 2009, voor 16 uur per week, 40.000 euro subsidie. Het overgrote deel gaat op aan zaalhuur en materiaal voor de 150 jongens én meiden die komen trainen. „Als ik rijk wilde worden, werkte ik voor een commerciële sportschool. En ik ga hier ook geen wereldkampioenen afleveren. Ik doe dit om zoveel mogelijk jongens een zetje in de goede richting te geven. Ik geef ze bagage voor het echte leven mee.”

In de sportzaal, voor en na de trainingen, hoort hij de problemen, ziet hij de frustratie. Hij helpt waar hij kan, op het gebied van schulden, huisvesting, zoeken van een opleiding of stageplek en solliciteren. „Ik zou ze soms met hun problemen willen doorverwijzen. Er lopen hier zoveel hulpverleners in de wijk, maar er is nauwelijks bereidheid samen te werken.”

Stop met veroordelen, vergeet de vooroordelen, vraagt hij. „Zeg me niet dat deze jongens niet willen werken. Met Kerst had ik geregeld dat er zestig man bij TNT, bij de post liepen. Ze kwamen soms niet trainen omdat ze dubbele diensten draaiden. Deze jongens verdienen een echte kans.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden