In de glazen reisbol van 2017

Iris Hannema heeft van reizen haar beroep gemaakt. In haar serie over hoe je dat doet en wat je onderweg tegenkomt: van wifivrij tot Bosnië, reistrends in 2017.

IRIS HANNEMA

Iris Hannema (1985) is reisschrijver en wereldreiziger en bezocht in haar eentje meer dan honderd landen. Eerder verschenen bij De Arbeiderspers haar reisboeken 'Miss Yellow Hair', 'Hello!' en 'Het bitterzoete paradijs'. Volg Iris tijdens haar reizen via @irishannema.

Jersey afgestoft

Dit jaar bevrijden we ons van vooroordelen en verouderde ideeën, en stoffen zodoende het stijve Britse imago van Jersey af, een van de Kanaaleilanden. Het is een plezierige combinatie van buurman Bretagne en de grillige Engelse kust, met een gegoede dorpse surfsfeer, landwegen, boerderijen, woeste kustpanorama's, lavendeltuinen, vissersdorpjes en kastelen. Prachtig is de oudste strandtent van het eiland, El Tico Beach Cantina, aan St Ouen's Bay, in ronde Bauhausstijl en maagdelijk wit gepleisterd. Er zijn drie manieren om op Jersey te komen: met de veerboot vanaf Frankrijk, per vliegtuig via Engeland en in de zomermaanden rechtstreeks vanaf Rotterdam Airport.

Een eigen aanrecht

De nieuwe trend is je op reis op één plek vestigen, en van daaruit het land, de stad en het sociale leven leren kennen. Appartementen met keuken en huizenruilwebsites worden steeds populairder, met als grootste stijger website Airbnb, waarop particulieren over de hele wereld hun huis of een deel van hun huis verhuren.

Het heeft een gigantisch voordeel: je kunt zelf koken. Wie kookt wéét wat hij eet en heeft dus veel minder kans op darmklachten.

airbnb.com

Vierkant tegen muggen

Het ouderwetse muskietennet kennen we in de vorm van een witte tule bruidssluier, als een wigwam opgehangen aan het plafond. Echt handig is dat niet. Ben je met z'n tweeën, dan is het een circusact om ervoor te zorgen dat je niet allebei tegen het net aan ligt en alsnog gestoken wordt. En dan nog het benauwde gevoel dat je ervan krijgt. De moderne reiziger schaft het vierkante muskietennet aan, met vier ophangpunten, zodat ook wij langbenige Nederlanders alle ruimte hebben. Ook nog in alle kleuren verkrijgbaar.

klamboe.eu

Hoera, wifivrij!

Dit jaar focussen we niet op ver weg of dichtbij maar op de afwezigheid van wifi. Nee, we zijn nog niet toe aan totaal zónder telefoons en tablets reizen, wél om de hoognodige navelstreng met de onlinewereld af en toe eens flink af te knijpen.

De ware ontkoppeling met de buitenwereld begint bij het stoppen van nieuwswebsites lezen, één moment per dag kiezen - niet langer dan een uur - en genoegen nemen met het hotelinternet (dus geen dagelijkse wifi-zoektochten langs cafés en treinstations meer).

Dit is een voorbereiding op de toekomst van internetvrij reizen: bewust internetloze hotels voor de mentale ontspanning van hun gasten.

Plastic geld

Net zoals de travellers cheques van het reistoneel verdwenen zijn, is ook 'reizen met contanten' een snel aflopende zaak.

Aan reizen met de creditcard en de pinpas zitten veel voordelen: online je uitgaven in de gaten houden, de straatdief niets te bieden hebben, geen verfrommelde stinkende buitenlandse biljetten hoeven aanraken.

Ikzelf reis met een kwartet van twee pinpassen en twee creditcards omdat ik er, mea culpa, nog weleens eentje kwijtraak.

Geen nood voor de muntenverzamelaar: voor de kleine bedragen, van markten tot eetstalletjes, blijft kleingeld nodig.

Freediving

Mensen zijn geen vissen en toch kunnen we visachtige eigenschappen ontwikkelen. Door te trainen kunnen we minutenlang onder water blijven, adem ingehouden, zonder dat onze longen het noodsignaal 'lucht!' geven.

Deze razendsnel opkomende watersport heet freediving, vrij duiken, het is de ecologische versie van duiken en behoeft slechts een snorkelmasker en zwemvliezen. Noem het ultieme vrijheid, duiken zonder zware zuurstoffles op je rug, één zijn met de natuur.

En omdat je geen luchtbubbels maakt, verstoor je het onderwaterleven niet. De wereldkampioen gaat tot een diepte van 214 meter.

Balkanbeats

We zoomen in en zien het Balkangebied verschijnen, gereed voor bezichtiging en wachtend tot ook wij hun verleden achter ons hebben gelaten; zelf zijn ze allang zo ver. Voor op de lijst van alternatieve reisdoelen in 2017:

1. Bosnië, met het charmante Sarajevo, een soort Istanbul in 't klein.

2. Montenegro, en dan vooral de ansichtkaartwaardige baai van Kotor.

3. Pristina is zo'n aangename verrassing dat je ervan moet bijkomen.

4. Albanië is 'surf & turf', fijn strand en imposante bergen.

5. Macedonië's bombastische hoofdstad Skopje geeft je het gevoel alsof je in de droom van een decadente dictator terecht bent gekomen.

De koffer

Op naar een jaar van je thuis voelen in den vreemde, waar dan ook. Dankzij de nieuwste reiskleding en -gadgets zien we er als toeristen vaak uit als aliens, als mensen die van ver komen en die zichtbaar niet thuishoren op de plek waar ze verblijven. De twee basisvragen aan onszelf voor het inpakken van een koffer voor het reisseizoen 2017: wat zou ik thuis dragen op hete zomerdagen (of bij flinke kou) en wat behoeft de cultuur waar we naartoe reizen voor aanpassing? De uitkomst is een mooie balans van integreren, bij jezelf blijven en je elders thuisvoelen.

Boek achterna

In 2017 laten we ons bij de reisbestemming inspireren door literatuur en vertrekken naar beroemde locaties die ons in letter en schrift hebben aangesproken. Een boek achterna reizen maakt een reis compleet anders; je hebt het gevoel een bestemming al te kennen, te begrijpen, te hebben ervaren, nog voordat je er geweest bent. Je gaat niet zozeer voor een bezoek aan het woonhuis van een schrijver maar je treedt in de voetsporen van een sfeer.

Drie van mijn boekenreisideeën:

1. Het New York van Chaim Potok. Reis af naar Brooklyn, de wijk Williamsburg, en zie hoe zijn wereld van de chassidische joden onveranderd dezelfde is gebleven.

2. Het Lissabon van Fernando Pessoa. De straten, het melancholische, de simpele cafés die sterke koffie serveren en je ziet hem zitten, krabbelend op servetten en viltjes.

3. Het Colombia van Gabriel García Márquez. Bezoek zijn Caribische noordkust, sprookjesstad Cartagena en Santa Cruz de Mompox, het stadje dat 'model' stond voor zijn romans.

2 x Zuid-Amerika

Twee steden op het Latijns-Amerikaanse continent die in het verleden nog weleens over het hoofd gezien werden, staan dit jaar in de schijnwerpers: Lima, Peru en Mexico-Stad, Mexico.

Beide hoofdsteden ontpoppen zich als culinaire trekpleisters en hebben een enorme aantrekkingskracht op boetiekhotels, galeriehouders, patisserieën, sterrenkoks en lokale designers. En daaruit groeit het gezonde Hollandse fietseffect: steeds meer locals verplaatsen zich per fiets en dus worden de steden langzaam steeds fietsvriendelijker. Zowel Lima als Mexico-Stad draagt de naam niet erg veilig te zijn: de wakkere mens zal zichzelf terugvinden in geborgen stadsdrukte.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden