In de glazen boekenbol gloort weer beetje hoop

Uitgevers gematigd optimistisch over de boekenbranche. 'Het wordt een interessant jaar.'

Nu de economie lichtjes opleeft groeit ook het vertrouwen van de boekenbranche in betere tijden. Gisteren presenteerden uitgeverijen in de Openbare Bibliotheek Amsterdam zich met de hernieuwde moed die hoort bij een nieuw jaar.

Drie voorname uitgevers kijken in de glazen boekenbol naar 2014.

Volgens Henk Pröpper, directeur-uitgever van De Bezige Bij, gaat het helemaal niet zo slecht met de boekenbranche: "Ik erken dat boekhandels het moeilijk hebben maar De Bezige Bij heeft het vorig jaar voortreffelijk gedaan met bijvoorbeeld de boeken van Stefan Hertmans, James Salter en Frank Westerman." Pröpper benadrukt dat De Bezige Bij doorgaat met de strategie om een zo breed mogelijk aanbod te promoten: "Het is te riskant om op maar een enkele titel in te zetten."

Annette Portegies, algemeen directeur van uitgeverscombinatie Querido, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Nijgh & Van Ditmar en Leopold en Ploegsma deelt het gematigde optimisme van Pröpper: "2014 wordt vast een jaar van grote veranderingen - en omdat ik, geheel tegen de trend, weinig heil zie in cultuurpessimisme, geloof ik beslist dat het lang niet alleen veranderingen ten kwade zullen zijn. Querido blijft goede literatuur, goede poëzie en goede non-fictie van goede schrijvers uitgeven. Dat is niet vernieuwend en al helemaal niet hip, maar het is wel precies wat lezers van een literaire uitgeverij mogen verwachten."

Directeur-uitgever Mizzi van der Pluijm van Atlas-Contact is gereserveerder over de economische situatie: "In een crisis zit altijd een vertragingsfactor. Daarom denk ik dat de crisis komend jaar pas zijn weerslag zal krijgen. Het is een onrustig landschap, de boekenbranche. Maar ik hou van onrust. Het wordt een ongelooflijk interessant jaar waarin ik bijvoorbeeld veel verwacht van de nieuwe Haruki Murakami en van Rudi Westendorp."

Een verborgen schat denkt Van der Pluijm ook in huis te hebben: "Het romandebuut van Henk Spaan. Die wordt werkelijk prachtig."

Bestsellers zijn buitenlanders
Het voorzichtige optimisme bij de grote uitgeverijen komt aardig overeen met de cijfers die gisteren bekend werden gemaakt.

De boekenbranche kampt nog altijd met een omzetdaling van 5,5 procent over 2013, waar die daling in 2012 nog 6,3 procent was.

Toch is de totale afzet van boeken gedaald met 8,3 procent.

Volgens het CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, werden er in het afgelopen jaar 41 miljoen boeken verkocht. Een flink aandeel in de verkoop komt voor rekening van vertaalde buitenlandse bestsellers.

Opmerkelijk was ook de opkomst van sportboeken zoals 'Gijp' van Michel van Egmond en de biografie 'Ik, Zlatan', over het leven en de loopbaan van de Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint Germain).

Best verkocht
1.Dan Brown 'Inferno' 376.775 exemplaren

2.Khaled Hosseini 'En uit de bergen kwam de echo' 234.422 exemplaren

3.John Williams 'Stoner' 183.501 exemplaren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden