In de duurste straat van Nederland zijn de huizen gemiddeld 2,5 miljoen euro waard

De Keizersgracht in Amsterdam waar de meeste miljoenen woningen staan.Beeld anp

De woningmarkt draait nog altijd op volle toeren en dus waren er in 2017 weer meer woningen van een miljoen of meer.

Is uw woning meer dan een miljoen waard? De kans dat u ja knikt, is groter dan een jaar geleden, want opnieuw is het aantal miljoenenwoningen in Nederland fors gestegen. Met 35 procent naar 42.300 woningen in 2017. Dat blijkt uit een rapport van woningdatabureau Calcasa, dat spreekt van een recordhoogte. Gemiddeld kostte een miljoenenwoning in 2017 zo'n 1,36 miljoen euro.

Het grootste aantal miljoenenwoningen, namelijk 8400, is te vinden in Amsterdam, waar de woningmarkt compleet overspannen is. Het aantal groeide ten opzichte van 2016 met 33 procent. De meeste miljoenenwoningen in de hoofdstad zijn te vinden op de Keizersgracht.

Weinig ruimte

Overigens krijgen de Amsterdammers voor deze hoge bedragen een relatief klein oppervlak: gemiddeld 160 vierkante meter. Dat hebben huiseigenaren in de regio van Arnhem en Nijmegen beter geregeld. Gemiddeld hebben woningen van 1 miljoen euro of meer daar een oppervlakte van 380 vierkante meter.

De stijging van het aantal miljoenenwoningen is de afgelopen vier jaar een onmiskenbare trend. In 2013, toen de woningmarkt nog in de ban was van de crisis, waren er slechts 16.000 woningen die een miljoen euro of meer waard waren. De vorige piek was vlak voor de crisis, in 2008. Toen waren er 28.100 miljoenenwoningen.

Wie de duurste straat van Nederland wil bezoeken, moet afreizen naar Wassenaar. Naar de Groot Haesebroekseweg om precies te zijn, waar een woning gemiddeld 2,5 miljoen euro waard is. Heel verrassend is dat niet, want Wassenaar ging in 2016 ook al aan kop. Overigens is het gemiddelde huis op de Groot Haesebroekseweg 31 keer meer waard dan een woning in de goedkoopste straat, de Tholensstraat in Terneuzen. Een woning kost daar gemiddeld 80.000 euro.

Huizen van 1 miljoen euro of meer.Beeld TROUW/Sander Soewargana

Heemstede zag het aantal miljoenenwoningen tussen 2016 en 2017 het meest stijgen. Met bijna 54 procent naar 950. Bij de vier grote steden valt op dat in Den Haag het aantal het meest toenam, met 40,4 procent naar 2450. Ook de stijgingen in Rotterdam (38,3 procent) en Utrecht (37,5 procent) waren hoger dan in Amsterdam (33 procent).

Villabelasting

Eigenaren van woningen die in 2017 meer dan 1 miljoen waard zijn geworden, zullen daar niet per se blij mee zijn. Het heeft namelijk een groot fiscaal nadeel om een miljoenenwoning te hebben: de villabelasting. Zodra de WOZ-waarde de 1.060.000 euro is gepasseerd, moet de eigenaar 7420 euro bij zijn belastbaar inkomen optellen. Plus nog eens 2,35 procent van de waarde van de woning boven 1.060.000 euro. Dat betekent dat de fiscus in een keer een stuk meer geld krijgt van de eigenaar van een miljoenenwoning. 

Lees ook:

Niet alleen de koophuizen worden duurder, ook de huurwoningen. Gebrek aan huurhuizen in het middensegment drijft de prijs almaar op.

Tegenover de rijke mensen staan mensen met weinig geld, die vooral bezig zijn met overleven. Dat lijkt vaak tot onhandige beslissingen, stelt een nieuwe armoedetheorie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden