OnderzoekE-sigaret

In de damp van een e-sigaret zitten veel schadelijke stoffen

Een e-sigaret.  Beeld ANP
Een e-sigaret.Beeld ANP

De e-sigaret is schadelijker dan werd gedacht, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

Anp en redactie

De e-sigaret, gebruikt door 3,1 procent van de volwassen Nederlanders, wordt vaak gebruikt om te stoppen met roken, maar de elektronische sigaret is schadelijker dan gedacht. Dat meldt het Trimbos-instituut dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) literatuuronderzoek doet naar de rookwaar. Staatssecretaris Paul Blokhuis bekijkt of nieuwe maatregelen nodig zijn om het gebruik ervan te ontmoedigen.

“Een e-sigaret mist veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak, maar in de damp komen wel schadelijke stoffen vrij, zoals nicotine en propyleenglycol, en (sporen van) giftige en carcinogene stoffen- wat nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid”, schrijft het kennisinstituut dat voor het onderzoek verschillende wetenschappelijke studies naast elkaar heeft gelegd.

Hoe schadelijk de e-sigaret echt is, denkt Trimbos overigens pas over tientallen jaren te weten. Dit komt omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker vaak decennia nodig hebben om zich te ontwikkelen. Het gebruik van de rookwaar moet uit voorzorg worden ontmoedigd, luidt het advies.

In 2018 staken volwassenen vaak een e-sigaret op ‘als ondersteuning bij het stoppen met roken’, hoewel bijna driekwart aangaf daarnaast ook (nog) tabakssigaretten te roken. Verder meldt Trimbos dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de e-sigaret voor jongeren een ‘opstapproduct’ is naar gewone sigaretten. “Jongeren vinden vooral de vele smaakjes - zoals bijvoorbeeld mojito en kaneel - aantrekkelijk. Daarnaast is het product makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop.”

Staatssecretaris Blokhuis van volksgezondheid, welzijn en sport schrijft aan de Tweede Kamer dat hij al maatregelen heeft getroffen om gebruik van de e-sigaret tegen te gaan, maar bekijkt of meer nodig is. “De nieuwste inzichten van Trimbos - over onder andere schadelijkheid, aantrekkelijkheid voor jongeren en het voorzorgsprincipe - roepen de vraag op of aanvullende (wettelijke) maatregelen overwogen dienen te worden.”

De inzichten dat de e-sigaret schadelijk is voor de gezondheid zijn niet nieuw. In december kwam een vergelijkend onderzoek uit Amerika op dezelfde conclusies uit. Gebruikers riskeren chronische longziekten zoals astma en bronchitis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden