Schulden

In de coronacrisis erkent ook de Franse regering het belang van buffers

De straten van Cannes worden gedesinfecteerd.  Beeld AFP
De straten van Cannes worden gedesinfecteerd.Beeld AFP

De recessie treft Frankrijk, de tweede economie van de eurozone, nog harder dan verwacht. De regering verdubbelt het noodplan maar waarschuwt de burgers.

Dit is de ergste crisis sinds 1945, zei Bruno le Maire deze week. Niet dat de minister van financiën bedoelt dat het land opnieuw in puin ligt en weer opgebouwd moet worden. Maar hij wil maar zeggen: dit is een klap van ongekende proporties. De Franse economie schiet in een recessie met een krimp van naar verwachting 6 procent. Het begrotingstekort en de staatsschuld bereiken dit jaar recordhoogten: respectievelijk 7,6 procent en 112 procent van het bruto binnenlands product (bbp). En dat is dan het meest gunstige scenario.

De coronacrisis heeft het sociale en economische leven in Frankrijk in maart voor een groot deel stilgelegd. De industriële productie draaide in de week van 27 maart tot en met 3 april maar op 56 procent van de capaciteit, en dat is ook al een historisch dieptepunt. Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Daarom verhoogt Le Maire het plan met diverse steunmaatregelen van 45 miljard naar 100 miljard euro, een bedrag dat overeenkomt met 4 procent van wat de Franse burgers en bedrijven in een jaar verdienen. 

Dit alles heeft grote gevolgen voor de toch al aanzienlijke schuldenlast, maar dat is onvermijdelijk, legde Le Maire vrijdag uit op de radiozender Europe 1. Zijn regering zal ongetwijfeld nog dieper in de buidel tasten als dat nodig is, bijvoorbeeld als Air France-KLM moet worden gered. “De schuld is een dijk tegen de faillissementen en de ineenstorting van de economie.” 

Net als Hoekstra

Dit soort beeldspraak over een staat die beschermt, wordt in Frankrijk altijd goed begrepen. Veel meer moeite zal de publieke opinie hebben met het tweede deel van het verhaal van Le Maire. Want de maatregelen zullen tijdelijk zijn, waarschuwde de bewindsman. Op de langere termijn wil hij een debat over ‘het Franse economische model’. Dat draait namelijk al decennia op het op de pof aanjagen van de binnenlandse vraag.

Omdat grote hervormingen achterwege bleven of alleen ten dele werden gerealiseerd, heeft het land nu een staatsschuld van 100 procent van het bbp. Om de schuldenlast naar dat hoge niveau terug te brengen, zullen de Fransen er straks hard aan moeten trekken, meent Le Maire. 

Ook Le Maire's collega van begroting, Gérald Darmanin, sprak over het belang van buffers waar hun Nederlandse collega Wopke Hoekstra de afgelopen tijd op tamboereerde. “Deze crisis”, zei Darmanin, “toont aan dat landen met minder schuld sterkere schouders hebben om hun economie te ondersteunen. Onze marges zijn helaas kleiner.”

Lees ook:

De autobranche ligt plat en dat raakt bijna 14 miljoen Europeanen

Door de coronacrisis zijn tot dusver 1,2 miljoen voertuigen níet gebouwd. Dat bedreigt de banen van miljoenen Europeanen.

De recessie is vrijwel zeker, maar hoe diep wordt ze?

De economie komt piepend tot stilstand vanwege de verregaande maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De schade kan snel worden goed gemaakt, mits de uitbraak snel onder controle komt. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden