In de club dulden de heren geen vrouwen

TIM DE WIT

Het is een van de beroemdste herenclubs van het Verenigd Koninkrijk en zeker een van de exclusiefste wereldwijd. De Londense Garrick Club. Daar waar de culturele elite dineert, drinkt en converseert met beroemde politici, de rechterlijke macht, bekende mediagezichten en andere persoonlijkheden die de gewone Brit hooguit van tv kent.

Zo doen de 1300 leden van de Garrick Club dat al bijna twee eeuwen lang, sinds 1831. Charles Dickens was er lid, evenals Koning Edward VII en T.S. Eliot. Tot de huidige leden behoren meesterinterviewer Jeremy Paxman, acteur Stephen Fry en minister van justitie Michael Gove. Een lidmaatschap kost zo'n 1500 euro per jaar. En waar ze over praten? Niemand die het weet. Want 'what happens at the Garrick Club, stays at the Garrick Club'.

Maar plots kwam de club in het nieuws. Want de druk om het exclusieve herengezelschap ook voor vrouwen toegankelijk te maken, nam de laatste tijd drastisch toe. Bob Marshall-Andrews, een Labour-politicus, had op de jaarvergadering van de club een resolutie ingediend om ook vrouwen de mogelijkheid te geven lid te worden.

Want, zo argumenteerde Marshall-Andrews, zelfs de Anglicaanse kerk had al ingestemd met het feit dat vrouwen tot bisschop konden opklimmen. Dan kan een herenclub die prat gaat op zijn tolerante en open houding niet achterblijven. De tijd van mannelijke superioriteit ligt zelfs bij herensociëteiten achter ons, aldus het parlementslid.

Vlak voor het begin van de jaarvergadering in het Palace Theater in het centrum van Londen ging een vrouwelijke verslaggeefster van The Guardian langs de rij voor de ingang om de stemming te peilen. De mannen van veelal gepensioneerde leeftijd - gemiddeld zijn Garrick-leden 69 - droegen bijna allemaal de stropdas met de huiskleuren: zalmroze met komkommergroen. Alle bekende gezichten die ze aansprak zouden vóór het vrouwenlidmaatschap stemmen. De acteurs Fry en Damian Lewis vonden het de 'hoogste tijd' voor vrouwelijke inbreng. Paxman zei vóór te stemmen en onder de prominente politici had niemand problemen om tegen vrouwelijke leden op te botsen aan de bar.

Maar de uitslag van de - geheime - stemming liet een heel ander beeld zien. De vereiste tweederde meerderheid werd niet gehaald: 50,5 procent van de Garrick-leden stemde voor het vrouwelijke lidmaatschap, de rest vond dat alles moet blijven zoals het sinds 1831 is. Treurig, oordeelde de Guardian-verslaggeefster. Op alle fronten in de samenleving krijgen mannen en vrouwen inmiddels een gelijke behandeling, behalve in dit oude mannenbastion.

Maar de conservatieve Daily Telegraph antwoordde met een commentaar dat ze de beslissing volkomen begreep. Mannen willen nou eenmaal gelegenheden kunnen bezoeken waar ze alleen met mannen zijn. Waar ze het over mannenzaken kunnen hebben. De sfeer in een ruimte vol mannen verandert direct zodra er een vrouw binnen komt lopen, oordeelde commentator Martin Daubney. Er zijn ook speciale vrouwenclubs, waar nog nooit een man tegen geprotesteerd heeft. Mannen accepteren dat vrouwen het daar graag over vrouwendingen hebben, schrijft Daubney.

En zo denkt ook nog altijd bijna de helft van de elitaire heren bij de Garrick Club erover. Vrouwen hoeven niet overal bij te zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden