In de bijstand hoef je niet te schoffelen

Schoffelen of tubes lijm inpakken is niet voor iedere uitkeringsgerechtigde geschikt om weer aan het werk te komen, vindt de rechter.

De gemeente Arnhem mocht een 44-jarige inwoner niet korten op zijn uitkering, toen hij weigerde te schoffelen of tubetjes lijm in te pakken. Dat heeft de rechtbank in Arnhem gisteren bepaald.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor zowel uitkeringsgerechtigden als gemeenten die hen op een vergelijkbare manier aan het werk zetten in bijvoorbeeld de groenvoorziening. Volgens advocaat Arno van Deuzen betekent het vonnis dat gemeenten maatwerk moeten bieden als zij bijstandsgerechtigden via de zogeheten Workfirst-aanpak aan de slag willen helpen. Iedereen hetzelfde simpele werk aanbieden volstaat niet.

De cliënt van Van Deuzen werkte jaren in de horeca, maar raakte door omstandigheden werkloos. Arnhem bood hem reïntegratie aan in een Workfirst-traject, die veel gemeenten toepassen om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen. Mensen blijven dan in een werkritme en dat vergroot hun kans op terugkeer naar de arbeidsmarkt.

De Arnhemmer kon kiezen uit schoffelen of tubes lijm inpakken. Omdat hij niet inzag hoe dit hem aan passend werk zou kunnen helpen, weigerde hij. De gemeente kortte hem daarop zijn uitkering.

Gemeenten kunnen zelf hun reïntegratiebeleid vormgeven. Wel ligt wettelijk vast dat gemeenten daarin maatwerk moeten bieden. Dat laatste ontbrak in dit geval.

Volgens advocaat Van Deuzen heeft de uitspraak gevolgen voor meer gemeenten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is daar echter niet bang voor. Zij vindt de uitspraak in lijn met de wet.

Mensen schoffel- of inpakwerk aanbieden kan volgens de rechtbank wel, maar als enig aanbod is het te beperkt. Dat de Arnhemmer uiteindelijk principieel weigerde, is hem niet te verwijten, vindt de rechtbank.

De gemeente moet het besluit om hem te korten terugdraaien, en een op maat gesneden aanbod doen.

Dat laatste is niet meer nodig, want de Arnhemmer had op eigen kracht al weer werk gevonden toen hij uit principe naar de rechter stapte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden