In de bergen op zoek naar goud

Olympisch surfer Van Rijsselberghe wil met hoogtestage kracht opdoen voor de windstilte van Rio

Nog een jaar, dan is voor Dorian van Rijsselberghe de tijd van experimenteren voorbij. In aanloop naar de Spelen van 2016 is dit het laatste seizoen voor de windsurfer om te kijken of innovatieve ideeën goed of slecht uitpakken.

De voornaamste troef in de poging zijn Olympische titel van 2012 in de RS:X-klasse te prolongeren, is een in het zeilen weinig gebruikelijke tactiek: de hoogtestage.

De enige zeiler van wie bekend is dat hij een hoogtestage heeft gedaan, is de Oostenrijkse surfer Christoph Sieber. Hij won goud op de Spelen van Sydney in 2000, in de Mistral klasse. Of die overwinning ook iets te maken had met een wekenlang verblijft in de bergen, wil Van Rijsselberghe graag uitzoeken.

Deze zomer vertrekt hij voor drie weken naar Lake Tahoe, een groot meer op 1900 meter hoogte in de Sierra Nevada, op de grens van Californië en Nevada. In die weken hoopt hij met fietsen en hardlopen meer zuurstof in zijn bloed te krijgen.

Het effect daarvan moet blijken bij het testevenement in augustus in de baai van Rio de Janeiro, waar precies twee jaar later om Olympisch goud gevaren zal worden.

Van Rijsselberghe (25) legt de nadruk op conditie- en krachttraining omdat de omstandigheden aan de Braziliaanse kust nauwelijks te vergelijken zijn met die voor de kust van Weymouth, waar hij in 2012 Olympisch goud won. "Er is in Rio weinig wind, veel stroming en veel deining", zegt Van Rijsselberghe op Schiphol op één van de weinige momenten dat hij in Nederland is.

"Rio wordt een grotere uitdaging dan Londen, waar meer wind was. En de vorige keer in Rio vlogen er ook allemaal vliegtuigen heel laag over. Dan is er opeens wind, zie je allemaal tornadootjes en weet je niet wat er gaat gebeuren. Ik neem aan dat tijdens de Spelen de vliegtuigen niet zo laag over komen."

Windsurfen zonder wind betekent pompen: het zeil heen en weer bewegen om nog enige vooruitgang te boeken. "Dat kost veel kracht. Pompen is afzien, maar het hoort erbij. Een berg op fietsen is ook niet heel leuk, maar je doet het voor de overwinning. Pompen betekent maximale hartslag en vol gaan, soms zo erg dat je moet kotsen."

Na een overwintering met veel conditietrainingen, in het zomerse Nieuw-Zeeland, begint deze maand het wedstrijdseizoen. "Het is al dik een half jaar geleden dat ik een wedstrijd heb gezeild, dus het is wel mooi om weer een beetje te gaan racen."

Van Rijsselberghe begint het seizoen dit weekend aan de Zuid-Franse kust met een World Cup in Hyeres. Daarna trainen in Santander, de regatta van Medemblik, even rust thuis op Texel, eind juni naar Lake Tahoe en een maand later het testevenement in Rio. In september volgt het WK in Santander, waar hij zich tevens kan kwalificeren voor de Spelen.

Tussendoor is er nog een experiment van een heel andere orde: hij gaat trouwen. Vorig jaar verloofde hij zich met zijn vriendin, een Canadese met Servische wortels, dus dit jaar moet het er maar van komen. Eerst het huwelijk in Vancouver, en eind september een feest op Texel. "Het is allemaal geweldig, maar we zijn wel in opbouw naar de Spelen", lacht Van Rijsselberghe. "Het moet dus niet te veel aandacht opeisen. Maar als je trouwt moet je een feest geven, en dat kan niet zonder het eiland uit te nodigen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden