In de ban van val en schandaal www.trouw.nl/wk2006

door Rob Pietersen

Tientallen televisies staan aan in Casa Azzurri in Duisburg, dat voorbestemd was het episch centrum van het voetbaluniversum te zijn. Maar in ’de laars’ hebben ze wat anders aan hun hoofd dan het WK. Italië is een land in de ban van de bal, de val en het schandaal.

Het belangrijkste nieuws komt vandaag niet uit Duisburg, het superdeluxe onderkomen van de Squadra Azzurri. Het belangrijkste nieuws heet volgens de tv-zenders Calcio Pessotto en Calcio Scandalo.

Dinsdag viel Gianluca Pessotto, de nieuwe teammanager van Juventus uit het raam met een rozenkrans in de hand. Dat lijkt een poging tot zelfdoding, hetgeen zijn vrouw gisteren tegenover Italiaanse journalisten bevestigde. De speler die in mei – na tien jaar Juventus – afscheid nam van het veld, voelde zich doodongelukkig in zijn nieuwe functie. ,,Hij was depressief en zag blijkbaar alleen nog maar de slechtste uitweg’’, aldus Reana Pessotto.

De 35-jarige voormalige verdediger, die deel uitmaakte van het grote Juve dat in 1996 ten koste van Ajax de Champions League won, wordt voorlopig nog in coma gehouden. De inwendige bloedingen zijn door een ingreep dinsdagnacht gestopt. ,,De komende 48 uur worden spannend’’, zei dokter Antonio Solini, chef van de afdeling traumatologie van het Molinette-ziekenhuis in Turijn, gisteren.

Vandaag begint voor het sporttribunaal in Rome het onderzoek naar het omkoopschandaal, waarin Juve-directeur Moggi een hoofdrol zou hebben gespeeld. Ook AC Milan, Lazio Roma en Fiorentina hangt een zware straf boven het hoofd.

,,Het is soms moeilijk je gedachten erbij te houden. Maar we zijn hier voor het WK’’, zegt verdediger Alessandro Nesta in Casa Azzurri bedrukt. ,,We volgen natuurlijk alles wat er thuis gebeurt, maar pas na het WK zal ik me echt in de gevolgen verdiepen’’, aldus de speler van Milan die door een blessure de kwartfinale tegen Oekraïne (vrijdagavond in Hamburg) zal missen.

Wie durft het eigenlijk over voetbal te hebben, als zo’n persoonlijke tragedie zich voordoet? Maar waarom zou je niet over voetbal praten, als dat doorgaans toch echt het gesprek van de dag is? In het voetbalgekke Italië lijkt de wereldbol soms een bal, zijn de krijtlijnen de horizon.

Het is een goed georganiseerde chaos in Casa Azzurri, waar Nesta en reservedoelman Peruzzi (Lazio) willen vertellen over een wedstrijd, maar waar hun toehoorders vragen stellen over hun angsten, hun gevoelens. Over Pessotto en het sporttribunaal. Maar ook over de kritiek in de buitenlandse pers. Spaanse kranten omschreven het spel van de Italianen op het WK tot dusver als ’terug naar de oertijd van het catenaccio’, Duitse bladen schreven smalend over de parasiet van Europa. Nesta haalt de schouders op: ,,Het is mode om ons spel te bekritiseren. Ze zijn blijkbaar bang. We zijn dus op de goede weg.’’

Bondscoach Lippi heeft de kritiek aangegrepen. Hij wilde het Italiaanse voetbal hervormen, maar lijkt daar vooralsnog niet in geslaagd. Lippi reageerde zondag woedend op klachten en liet doorschemeren er na dit WK mee te zullen stoppen: ,,Ik ben het zat me steeds weer te moeten verantwoorden Het duurt sowieso niet lang meer’’, zei hij.

Lippi staat onder zware druk. Niet alleen door het spel van de squadra, maar ook doordat zijn zoon in het omkoopschandaal is beschuldigd en hij – als oud-trainer van Juve – ook met verdachtmakingen werd geconfronteerd. ,,Hoe ik me voel? Wat een vraag’’, verzuchtte hij. ,,Moet ik een weersvoorspelling van de psyche geven of zo? Als de stress het grootst is denk ik altijd: het is zo weer voorbij. Thuis wacht mijn boot.’’

De voorbereiding op de confrontatie met Oekraïne is verstoord. Dinsdag liep aanvoerder Fabio Cannavaro overmand door emoties weg uit de persconferentie toen hij het nieuws van 22-voudig international Pessotto vernam. ,,Ongelooflijk. En het is zo’n lief mens’’, stamelde hij.

Later op de dag vroegen én kregen de Juventus-spelers Del Piero en Zambrotta toestemming het trainingskamp te verlaten en in Turijn bij hun oud-ploeggenoot op bezoek te gaan. Gisteren waren ze weer terug, maar Nesta was niet erg spraakzaam over de reis: ,,Ze hebben verteld hoe emotioneel het was. Verder wil ik er niets over zeggen. Ik hoop dat hij voorspoedig herstelt.’’

Ongerust over de toestanden thuis, gegeseld door pijnlijke vragen, vertrokken Nesta en Peruzzi naar hun hotel. De tv-toestellen in Casa Azzurri schakelden over van het bedoelde episch centrum in Duisburg naar het ziekenhuis in Turijn, naar het sporttribunaal in Rome. Calcio Pessotto, Calcio Scandalo. De wereld draait om voetbal, in Italië, maar het WK is even bijzaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden