In de ban van het Beest van Bodmin Moor

In het monster van Loch Ness geloven ze niet, maar het Beest van Bodmin Moor bestaat echt. Daar zijn de bewoners van Bodmin Moor, een veengebied in Zuidwest-Engeland, stellig van overtuigd.

Sommigen hebben het katachtige beest met eigen ogen gezien. Volgens de 10-jarige ooggetuige Darren Squire is het groot en zwart en een beetje eng. De Britse overheid trok 22 500 gulden uit voor een onderzoek “naar het mogelijke bestaan van een of meer katachtige wezens op Bodmin Moor” - een speurtocht die doet denken aan het Sherlock Holmes-avontuur The Hound of the Baskervilles.

Ooit zou de legendarische middeleeuwse koning Arthur zijn zwaard Excalibur in een van de poelen van Bodmin Moor hebben gegooid. In de 17e en 18e eeuw was deze wildernis voor smokkelaars een geliefde plaats om zich schuil te houden voor de belastinginner.

Al vier jaar lang probeert de 56-jarige Rosemary Rhodes anderen ervan te overtuigen dat er wilde katten op Bodmin Moor leven. In april deed Rhodes haar laatste 50 schapen weg, nadat vier ooien door de katten waren verscheurd. “Ik ben een hysterische, om aandacht vragende vrouw in de menopauze genoemd, maar steeds meer mensen geloven me”, zegt Rhodes. Dat veel mensen het beest nog niet hebben gezien, is voor haar niet verwonderlijk. “Je kunt daar een regiment cavalerie verbergen”, zegt ze.

Volgens Rhodes, die vaak 's nachts met haar vriend Don Rogers in de Landrover met een sterke lamp het gebied in trekt, gaat het om een soort poema of zwarte panter. “Ze zijn zo gracieus, zo mooi”, zegt ze.

Volgens Douglas Richardson van de Londense dierentuin die een video-opname van Rhodes heeft gezien, gaat het inderdaad om een zwarte panter. Sommigen zoeken een verklaring voor de aanwezigheid van het beest op Bodmin Moor in de Wild Animals Act. Deze in 1976 afgekondigde wet maakte het bezit van gevaarlijke beesten als huisdier zonder een peperdure vergunning illegaal. Een baasje zou zijn exotische huisdieren daarom in de vrije natuur hebben losgelaten.

Peter Keen, een hondenverzorger bij de plaatselijke politie, zegt dat hij de wilde katten vier keer heeft gezien. Volgens hem loopt hun aantal in de tientallen. Keen vreest dat de beesten een grotere territoriumdrift krijgen en agressiever worden, als hun populatie verder groeit.

De Britse boerenbond zegt dat ruim een tiental boeren op Bodmin Moor de afgelopen twee jaar aanvallen op schapen en kalveren heeft gemeld.

In de pub Jamaica Inn, eerder beroemd geworden door een gelijknamige roman over romantiek, smokkel en moord van Daphne du Maurier, wordt verhaald over de geweldige snelheid die het beest kan bereiken en het ranke postuur van het dier. Tony Turner, de uitbater van de Jamaica Inn, heeft ondertussen niet te klagen. Het toerisme is sterk toegenomen met de publiciteit over het beest. “Ik zou het verschrikkelijk vinden, als ze het doden. Een beetje geheimzinnigheid is goed voor de zaken.” (AP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden