In de ban van de taartenbakkers

Toen mijn kinderen nog klein waren, keken ze wel eens naar die korte filmpjes op Zapp over kinderen die avonturen beleven. Van die avonturen die niks voorstellen: Olivia valt van haar fietsje, Melle morst de melk. Dan zie je vierjarige Melle met zijn te kleine handjes het pak melk uit de koelkast sjorren. Nog voordat het op tafel landt, laat hij het uit zijn handen kletteren, hij gaat op zoek naar de vaatdoek en veegt het op. Heerlijke filmpjes, maar ook goed voor een kietelend moederlijk schuldgevoel. Mijn kinderen beleefden niet zélf zulke kleine (leerzame) avonturen, mijn kinderen lagen lui op de bank te kijken naar andere kinderen die leerzame avonturen beleefden.

Zo'n kietelend schuldgevoel bekruipt me nu ook als fanaat volger van de bakwedstrijd Heel Holland Bakt. De populariteit van die bakwedstrijd die op woensdagavond zo'n miljoen kijkers trekt, zette omroep Max ertoe aan om nu ook het Britse origineel 'The great British bake off' te programmeren. Geprezen zij omroep Max. Zaterdag vroeg in de avond, terwijl er op andere zenders al flink werd voor-getobd over de Mont Ventoux, keken wij naar buschauffeur Mark Withers, die tranen stort als zijn marmaladecake op de eerste bakdag in de tent in Kingham voor het eerst van zijn leven instort. En naar blije Ruth, moeder van drie zonen, die van meesterbakker Paul Hollywood te horen krijgt dat haar citroentaart met room koninklijk genoeg is voor Buckingham Palace. Paul kan het weten: hij bakt Elizabeths scones.

Bakken schijn je snel te kunnen leren maar zo ziet het er niet uit. In de Engelse show nog meer lagen, nog meer moeilijke ingrediënten. Hoogtepunt vormen de beelden van de steeds rodere konen van de door het ruitje van de oven turende gezichten, aarzelend of er nu wel of niet geprikt moet worden. Kookschrijfster Lady Mary Berry en meesterbakker Paul Hollywood proeven en vonnissen. 'In mijn hoofd wordt het meteen zalf', oordeelt Paul na een hap van Jonathans cranberry pistachetaart. 'Texture is primal!'. De twee Britse presentatoren relativeren tijdens het bakken: 'I see something marmaladyic going on here'.

De Engelse show leert dat de Downton Abbey-achtige intro met windvlaagje poedersuiker en glossy frambozen gewoon van de BBC is overgenomen. Ook trekken bij de BBC de nodige geleerden voorbij die onder meer vertellen dat wij aan de katholieken de taart en aan de puriteinen het schuldgevoel hebben overgehouden. En dat koningin Victoria met haar negental huwende kinderen heeft gezorgd voor steeds monumentalere bruiloftstaarten.

Leuke weetjes maar Heel Holland Bakt heeft Martine Bijl. De perfecte onnozele stand-in voor de alleen maar van een drielaags-worteltaart-met-limoenroomkaasglazuur-en-wortels-van-suikergoed dromende tv-kijker. "Beetje flauwekul hè" lachte ze afgelopen woensdag terwijl Evert wat sombertjes bakpapier in een pannetje zat te proppen. "Denk aan Camilla maar dan lekkerder" bij de technische opdracht Cornish pastry.

Heerlijk die ingespannen blikken, de tegen elkaar op biedende prachtwerken, de stress, de tranen. De show roept je baklust op, maar bevredigt die eigenlijk ook meteen weer. Het geluk schuilt in toezien hoe iemand anders een taart bakt. En dat Martine Bijl dan blij knikt als het lekker is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden