In crisistijd kiezen Spanjaarden vaker voor ethisch bankieren

Bankia, de vierde bank van Spanje, werd begin mei genationaliseerd. Beeld AFP
Bankia, de vierde bank van Spanje, werd begin mei genationaliseerd.Beeld AFP

In volle bankencrisis opteren steeds meer Spanjaarden voor ethisch bankieren. Triodos heeft er ondertussen meer dan 80.000 klanten.Waarin investeren banken? Welke belangen dienen ze en welke criteria hanteren ze daarbij? In volle bankencrisis willen steeds meer Spanjaarden weten wat er met het geld gebeurt dat ze de bank toevertrouwen. Ze kiezen daarbij steeds vaker voor duurzame, ethische banken.

De bekendste is de Triodos Bank, die ook in Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië actief is. Triodos is sinds 2004 in Spanje aanwezig. Daar heeft ze nu al meer dan 80.000 klanten en 12 kantoren met 150 werknemers.

Een andere instelling, Fiare, zag het aantal leningen vorig jaar met 40 procent stijgen ten opzichte van 2010. Fiare treedt op als agent van de Italiaanse kredietcoöperatie Banca Popolare Ética, waar transparantie centraal staat. Fiare telt 2618 leden en financiert organisaties met projecten voor ontwikkelingssamenwerking, sociale integratie of biologische landbouw. "Financieel zijn we zeer stabiel", zegt Ernesto Juárez van Fiare. "We gaan niet meer lenen dan we hebben."

Nadenken
De klassieke Spaanse banken zitten momenteel in zulke slechte papieren dat ze miljardensteun nodig hebben van Europa. Bankia, de vierde grootste bank, werd op 9 mei zelfs genationaliseerd. Ook de Spaanse economie zwalkt. Een kwart van de actieve bevolking zit zonder werk.

"In de huidige omstandigheden denken mensen meer na over economie en financiën en daardoor stappen veel mensen over naar ethisch bankieren", klinkt het bij Triodos.

Vorig jaar, toen de Spaanse bankwereld op apegapen lag, zag Triodos zijn nettowinst met 51 procent stijgen en kende ze 33 procent meer leningen toe aan non-profitorganisaties. Door een fusie met het Italiaanse BPE zal Fiare zich volgend jaar kunnen ontwikkelen tot een krachtige kredietcoöperatie, zegt Ernesto Juárez. BPE telt 36.898 leden.

15M
De protestbeweging 15M heeft een belangrijke impuls gegeven aan het ethisch bankieren, zegt Óscar Jurado, technisch secretaris van Coop57 Andalucía. Dat is een onderdeel van de financiële coöperatie CoopP57, die projecten voor sociale economie financiert.

Coop57, dat aan Fiare gelieerd is, ontstond in 1996 en wordt nu ondersteund door meer dan vierhonderd organisaties, onder meer andere coöperaties, sociale bewegingen en stichtingen. Het financiert 170 projecten ter waarde van 7 miljoen euro en beheert voor 11 miljoen euro aan deposito's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden