TaalTon den Boon

In coronabond is bond wel een obligatie, maar geen staatsobligatie

Obligaties van de gezamenlijke eurolanden: een paar weken geleden heetten ze in de media nog  coronaobligaties, maar nu het gesteggel erover toeneemt, wordt het internationaal ogende synoniem coronabonds gewoner. 

Coronabond is samengesteld met het Engelse leenwoord bond. De Dikke Van Dale definieert bond als ‘(Amerikaanse) staatsobligatie’, maar daar mag wel een tweede omschrijving bij: ‘obligatie van een muntunie’. In die betekenis figureert bond ook in eurobond. Zo’n eurobond heet soms een euro-obligatie. Obligatie is vaak een verkorting van staatsobligatie, maar een Europese obligatie kun je geen Europese staatsobligatie noemen: de eurozone is nu eenmaal geen ‘staat’.

Leningen van afzonderlijke EU-landen heten nog altijd als vanouds staatsobligaties of staatsleningen. Woordgroepen als Nederlandse bonds of Italiaanse bonds tref je slechts incidenteel aan. Een uitzondering is de Duitse staatslening, die doorgaans wordt aangeduid als Bund, wat een verkorting is van Bundesanleihe (lening aan de Bondsrepubliek).

Schuldbekentenis

Bond zelf gaat terug op het werkwoord to bind (in het Oudengels: bindan), dat van Germaanse herkomst is en verwant met ons werkwoord binden (aan elkaar vastmaken, bundelen). Bond kreeg naast de eigenlijke betekenis ‘iets wat samengebonden is’ in de 14de eeuw de figuurlijke betekenis verbond of overeenkomst. In het verlengde hiervan raakte bond rond 1600 ingeburgerd in de betekenis ‘schuldbekentenis’. In essentie is dat precies wat een (supra)nationale lening inhoudt: een schuldbekentenis om een lening ooit terug te betalen.

In deze rubriek worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden