In Colombia is de politie niet je grootste vriend.

De Rap Opera: vanavond en morgenmiddag in Het Soeterijn, Amsterdam, Atak Enschede (6-10), Rasa Utrecht (7-10), O-42 Nijmegen (8-10), Noorderlicht Tilburg (11-10) en 't Hemeltje Wageningen (15-10).

RUTGER VAHL

Gotas de Rap heten ze, wat 'rap-druppels' betekent. Een paar jaar geleden begonnen ze met rappen op straat. Nu zijn ze de beste en populairste rappers van Colombia.

Gotas bestaan uit zes jongens en één meisje, allen tussen de 17 en 22 jaar. Hun voorstelling 'Rap-Opera' is een musical met veel rap en dans. Het verhaal gaat over een groep jongeren in Bogotá. Ze rappen en dansen de hele dag. Op een dag wordt Andrés, één van de rappers, op straat doodgeschoten. Gewoon zomaar, zoals het elke dag in Bogotá gebeurt. Maar de groep begrijpt het niet. Waarom juist hij? Andrés was net verliefd en had nog zoveel plannen. Ze besluiten hem op te graven en naar de zee te brengen. Die had hij nog graag willen zien. Onderweg krijgen ze te maken met de alledaagse problemen van Colombia. En altijd is er de Dood. Hij vergezelt hen als een vriend, maar kan ineens toeslaan. Gelukkig zijn er ook de mooie kanten van het leven. Liefde, vriendschap, humor en natuurlijk de snoeiharde rap-muziek.

De muziek van Gotas de Rap klinkt erg Amerikaans, maar hun teksten gaan niet over 'motherfuckers' en 'bitches'. Javier (22) is één van de oprichters en zegt: “Wij vonden de muziek van Snoop Doggy Dog en Ice-Cube fantastisch, maar we konden de teksten niet verstaan. Dat was maar goed ook. We maakten onze eigen teksten in het Spaans.” Die teksten gaan over het geweldadige leven in Colombia. Javier: “Ik groeide op in een zeer geweldadige buurt. Mijn grote held was een moordenaar, die met een geweer op en neer door mijn straat liep. Iedereen had respect voor hem. Zelfs mijn vader. Maar hij gaf het slechte voorbeeld door kinderen te leren dat geweld goed is.”

Nu Javier als rapper zelf een held is, beseft hij een grote verantwoordelijkheid te hebben. Hij wil de straatjongeren laten horen dat er een andere wereld mogelijk is. “We rappen over het zinloze geweld in Colombia. Over de ongelijke rol van de vrouw en het macho-gedrag van de Colombiaanse mannen. Ook zijn we tegen de dienstplicht, omdat jongeren daar leren dat je met een geweer alle problemen kunt oplossen.”

Wie er in Colombia zulke opvattingen op na houdt, is zijn leven niet zeker. Javier: “Agenten hebben gezegd dat ze ons zullen vermoorden. In Colombia is de politie heel erg machtig. Weet je hoe je in Bogotá over straat moet lopen?” Javier sluipt over de weg, steeds angstig om zich heen kijkend. “De politie controleert alles”, zegt hij. In Colombia is de politie niet je grootste vriend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden