In China werd de dalai lama geschilderd: in zestien stukjes

Opdrachtgeefster: Ik zei dat het oog van mijn overleden opa was

HENNY DE LANGE

Afbeeldingen van de dalai lama zijn verboden in China. Toch slaagde kunstenares Ine Wallis de Vries erin om zestien schilderateliers in China een portret te laten samenstellen van de leider in ballingschap van de Tibetanen. Het schilderij hangt nu in een galerie in Amsterdam. Het is een symbolisch verjaardagscadeau voor de dalai lama, die morgen 78 jaar wordt. De kunstenares, die werkt onder de naam Airco Caravan, wil met deze actie aandacht vragen voor het lot van de onderdrukte Tibetanen in China.

Zelf had ze nooit verwacht dat haar list zou slagen, vertelt ze. Een half jaar geleden stuurde ze een foto van de dalai lama naar China, maar dan wel in zestien stukken geknipt. Die fragmenten gingen naar zestien verschillende ateliers met het verzoek er een 'abstract impressionistisch' schilderij van te maken van 30 bij 40 centimeter. In China bestaan tal van schilderateliers die zijn gespecialiseerd in het kopiëren in olieverf van (familie-)portretten, maar ook van meesterwerken van Van Gogh en Rembrandt. Een voor een kreeg ze de schilderijtjes teruggestuurd. Dicht tegen elkaar gehangen vormen ze het portret van de dalai lama, 'made in China'.

Maar wat heeft ze ervoor moeten liegen. Ze kreeg telefoontjes: waarom maar één oog schilderen? En waarom wilde ze een oor laten afbeelden? "Ik verzon ter plekke dat het oog van mijn overleden opa was die ik zo lief vond dat ik zijn oog aan de muur wilde. Het oor was een cadeautje voor mijn vriend die graag naar muziek luistert. En over die gele plek in het gewaad zei ik dat ik een abstract schilderij wilde van een mango."

Om de kans op herkenning te verkleinen, had ze sommige fragmenten 90 graden gekanteld, waardoor delen van het gewaad 'heuvels of gordijnen' werden. Eén atelier stuurde een groter schilderij terug dan het formaat van 30 x 40. "Ze dachten dat het om inches ging en vonden het gek dat ik geen groter schilderij wilde voor hetzelfde bedrag. Ik zei dat ik maar een klein plekje op de muur had om het op te hangen."

Vandaag gaat de kunstenares met een taart met daarop een afbeelding van het in elkaar geknutselde hoofd van de dalai lama langs bij de Chinese ambassade. Ze denkt niet dat ze welkom is, ondanks berichten dat de Chinese regering in twee provincies waar veel Tibetanen wonen soepeler zou willen omgaan met de verering van de dalai lama. Morgen, de verjaardag van de Tibetaanse leider, fietst ze door Amsterdam met een karretje met daarop een reclamezuil met zijn portret.

'Dalai Lama, made in China' is tot 21 juli te zien in galerie CNCPT13, Prinsengracht 266 in Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden