Leerlingen van de oudste middelbare school van Shanghai zitten weer in de klas.

ReportageNa de lockdown

In China mogen tieners — met mondkapje — eindelijk weer naar school. ‘Fantastisch!’

Leerlingen van de oudste middelbare school van Shanghai zitten weer in de klas.Beeld Eefje Rammeloo

Anders dan in Nederland gaan in China eerst de middelbare scholen open. De basisschoolleerlingen moeten nog even geduld hebben. 

Omhoog gaan de benen. En dan opzij. Rondjes draaien met de voet. Handen in de zij. Giebelend proberen de zestienjarige meiden hun evenwicht te houden. Met een mondmasker op wil je niet te zwaar ademen. Dat is niet fijn en niet gezond. De gymlessen op deze middelbare school zijn daarom wat simpeler dan normaal. De klassen zijn opgedeeld in kleinere groepen en de les is buiten, in de frisse lucht op het grasveld.

Woensdag begon de school weer. Na de gebruikelijke vijf weken wintervakantie volgden twaalf weken thuisonderwijs. Nu het virus vrijwel helemaal is verdwenen uit China, mogen de scholen zoetjes aan weer open. Eerst al in dunner bevolkte provincies, nu ook in de megasteden. Shanghai begint met de middelbare scholen, over twee weken volgt de bovenbouw van de basisschool. Anders dan in Nederland gaan in China dus de tieners als eersten terug naar school. Ze moeten zich voorbereiden op belangrijke toetsen, misschien nog wel belangrijker is dat jongere leerlingen niet goed voor hun eigen hygiëne kunnen zorgen. De lokale overheid laat weten ‘voorzichtiger te zijn in het bepalen van een openingsdatum voor de jongere leerlingen’.

Eliteschool

De oudste middelbare school van Shanghai is een eliteschool, een kostschool met 1200 leerlingen, gelegen in het zuiden van de stad. Tussen de gebouwen in Europese stijl liggen een aangelegd bos en bloemenperken. Meisjes en jongens lopen uitgelaten over de paden. Het land stond sinds eind januari volledig op z’n kop, en doet er al weken over om beetje bij beetje weer op gang te komen. Nu is het de beurt aan de jeugd om iets van hun normale leven terug te krijgen. “Over het algemeen hebben ze allemaal goede studiezin”, lacht hoofdleerkracht Liu Moxiang terwijl hij toekijkt hoe de leerlingen door de temperatuurscanner lopen.

Om het virus buiten de poort te houden, is niets aan het toeval overgelaten. Binnen draagt iedereen mondkapjes, dokter Zhu Qiong toont de kliniek die vol staat met dozen maskers, plastic handschoenen, beschermingsbrillen en haarnetjes. Scholieren en docenten moeten twee keer per dag hun temperatuur doorgeven. “Door verandering van het weer, kan het niet anders dan dat sommige leerlingen koorts krijgen. We sturen ze dan meteen naar het ziekenhuis voor controle”, verzekert Qiong.

In de klaslokalen staan de lessenaars ongeveer een meter van elkaar. De leerlingen krijgen er hun ontbijt en hun lunch geserveerd. ’s Avonds eten ze om de beurt in de kantine. Aan de vierpersoonstafeltjes mogen nu maar twee tieners zitten − naast elkaar, met een scherm van plexiglas ertussen.

De voorraad mondkapjes. Beeld Eefje Rammeloo
De voorraad mondkapjes.Beeld Eefje Rammeloo
De schoolkantine. Beeld Eefje Rammeloo
De schoolkantine.Beeld Eefje Rammeloo

Zeven keer per dag handen wassen

Op het centrale grasveld schat Chen Qing Zhi (17), een lange beetje slungelige jongen met bril, dat hij zo’n zeven keer per dag zijn handen wast. “Verder is alles weer normaal, en dat is fantastisch!” Hij zit in de een na laatste klas. Zijn beide ouders zijn dokters, en zijn vader vertrok naar Wuhan om de overrompelde artsen te helpen. Chen hoorde de verhalen over de epidemie uit eerste hand. De instructies over persoonlijke hygiëne zijn er bij hem ingestampt. “Ik ben nu niet bang op school geïnfecteerd te worden.”

In China betekende drie maanden geen school ook écht drie maanden thuiszitten. Even een balletje trappen zat er niet in; uit angst voor het virus lieten ouders hun kind niet de deur uit gaan. En dan was er nog de druk om goede cijfers te halen. Het thuisonderwijs verschilde wel degelijk van een echt klaslokaal, vertellen de leerlingen. Leraren gaven bijvoorbeeld vaker open vragen op, de antwoorden moesten ze op internet bij elkaar zoeken. Op hun beurt vinden docenten het nu fijn om de uitdrukking op de gezichten van de tieners weer te zien. “Dat inspireert”, glundert lerares Engels Maggie Sheng.

Chen Qing Zhi. Beeld Eefje Rammeloo
Chen Qing Zhi.Beeld Eefje Rammeloo

Psychologisch effect

Het psychologische effect van de afgelopen maanden mag niet onderschat worden, erkent schooldirecteur Feng Zhigang. Hij vertelt dat de school allerlei buitenspelletjes heeft aangeschaft om de scholieren weer met elkaar te laten communiceren. “Ze waren eenzaam in de afgelopen maanden. Rondhangen met klasgenoten, praten met leraren is de beste manier om te herstellen.”

Heeft Chen Qing Zhi nog een tip voor de Europese kinderen die de komende weken weer naar school gaan? “Was je handen, draag een masker en heb vertrouwen dat het voorbij gaat”, zegt de tiener. “Uiteindelijk gaat dit voorbij, of het nu over één maand is of over twee.”

Lees ook:
Wuhan ademt weer, maar de barricades blijven

Na elf weken is Wuhan weer open. Elders in China zitten ze nog niet overal te wachten op reizigers uit de stad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden