In Capelle is niemand blij met de cijferaars

Onderzoek gebruikt in politieke strijd

INTERVIEW | ALWIN KUIKEN | CAPELLE AAN DEN IJSSEL

"Oh ja", zei de - inmiddels gepensioneerde - burgemeester van Capelle aan den IJssel langs de neus weg. "Morgen stemt het college voor een bezuiniging van 129.000 naar 45.000 euro."

"Onbehoorlijk", noemt rekenkamervoorzitter Peter de Vries (50) die korting op zijn jaarbudget. Maar hij snapt het ook wel. Want de gemeente is tot op het bot verdeeld.

Leefbaar Capelle en de PvdA vormden een coalitie, maar vechten elkaar nu de tent uit. "Je doet het nooit goed. Het onderzoek wordt betrokken in de strijd, men is er niet blij mee, of er wordt selectief in geshopt."

Zo deed de rekenkamer onderzoek naar risico's op de uitgifte van grond. De gemeentebegroting sloot namelijk perfect. Verdacht, vond De Vries. Uit het onderzoek bleek dat er geen plan was voor tegenvallers. "De ene partij ontkende het, een ander zei dat we het verkeerd zagen."

Naar een onderzoek over de financiering van afvalinzameling en de onderhoud van het riool, kraaide geen haan. "Daar gaat meer dan tien miljoen in om, maar niemand is geïnteresseerd.

"Daar leerden we van. In het begin keken we naar de Algemene Rekenkamer. Die doet heel technisch onderzoek. Maar dat gaat naar de professionals in de Tweede Kamer. Raadsleden zijn amateurs. Daarom bieden we nu bij ingewikkelde zaken wat uitleg."

Ook onderzocht de rekenkamer het lokale, slecht draaiende Isala Theater. Tijdens de bouw was bezuinigd op de mogelijkheid om grote decors naar binnen te kunnen takelen. Maar in de verwachte opbrengst was die bezuiniging niet meegenomen. De - toch al kritische - VVD was blij met de nieuwe munitie. Voorstander PvdA was boos. "We droegen geen oplossing aan, zeiden ze. Maar dat hoeft ook niet. Daar is de politiek voor bedoeld."

De rekenkamer joeg ook de Leefbaren op de kast, waardoor ze zich nóg impopulairder maakte. Want hun plan om meer veiligheidstaken aan de wethouder over te dragen was inefficiënt, vond De Vries. De burgemeester moest de voortrekkersrol houden, zoals dat altijd al gebeurde, oordeelde hij.

De bezuiniging van 65 procent als 'wraakoefening' omschrijven, gaat de voorzitter te ver. "Maar het kwam ze wel handig uit."

Volgens PvdA-fractievoorzitter Martin Ponte 'stond het budget niet in verhouding tot de resultaten'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden