In Brussel gaan ze haar missen

Eurocommissarissen die hun post vroegtijdig verlaten: het komt nauwelijks voor. In die zin is Brussel gisteren opgeschrikt door het aangekondigde vertrek van de Bulgaarse vicevoorzitter Kristalina Georgieva, verantwoordelijk voor begroting en personeelszaken. Georgieva begint op 2 januari aan een nieuwe topbaan bij haar vroegere werkgever, de Wereldbank in Washington. Begin deze maand was de 63-jarige Bulgaarse nog in de race voor de opvolging van Ban Ki-moon als secretaris-generaal bij de Verenigde Naties. Uiteindelijk werd niet zij, maar de Portugees António Guterres gekozen.

Dat Georgieva alsnog vertrekt, is een gevoelige klap voor de commissie van voorzitter Jean-Claude Juncker. Ze is al de tweede Eurocommissaris die dit jaar weggaat. De Brit Jonathan Hill ging haar in juni voor, na het Brexit-referendum in zijn land. Hij is inmiddels vervangen door Julian King.

Ook Bulgarije zal nu een nieuwe Eurocommissaris moeten voordragen. Mogelijk wordt er ook nog wat met verantwoordelijkheden geschoven binnen de commissie.

Volgens de website Politico Europe vertrekt Georgieva uit frustratie over de interne organisatie in de commissie-Juncker. Ze zou vooral slecht overweg kunnen met Junckers chef-staf Martin Selmayr. De Duitser is zeer machtig in Brussel en staat bekend om zijn rechtlijnige optreden. Selmayr zou zich ook hebben bemoeid met benoemingen waar eigenlijk Georgieva over zou moeten gaan.

Georgieva is een van de graagst geziene Eurocommissarissen, vanwege haar kennis van zaken en goede omgang met haar personeel. Ze is feitelijk de baas van de ruim dertigduizend commissieambtenaren en beheert een begroting van 161 miljard euro per jaar.

Ze zat ook al in de vorige commissie, onder de Portugees José Manuel Barroso. Toen was ze verantwoordelijk voor internationale samenwerking en humanitaire zaken.

Bij de Wereldbank komt Georgieva aan het hoofd te staan van twee afdelingen die leningen verstrekken aan ontwikkelingslanden: de Internationale Bank voor Herstel en Ontwikkeling (IBRD) en de Internationale Ontwikkelingsassociatie (IDA).

in het nieuws omdat...

de vicevoorzitter van de Europese Commissie Brussel verruilt voor Washington, waar ze opnieuw gaat werken voor de Wereldbank. Al was ze veel liever VN-baas geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden