In boerkini naar de missverkiezing

De nieuwe schoonheidskoningin van Minnesota heet Madeline Van Ert. Maar de show stal ze niet bij de missverkiezing van afgelopen zondag. Dat deed wel een Somalische deelneemster, Halima Aden, negentien jaar, geboren in een vluchtelingenkamp in Kenia. Zij was de eerste vrouw in de geschiedenis van de Amerikaanse missverkiezingen die in islamitische kledij optrad.

Enthousiast riep de presentator dat Halima geschiedenis schreef. Pas in de halve finale sneuvelde ze, zodat ze geen Miss USA of World zal worden. Hoofd en schouders bedekte ze met een hijaab, alleen haar gezicht was te zien. Bij het nummer zwemkleding stond ze tussen de met haar wedijverende bikini's in een alles bedekkende boerkini. Haar moeder vond haar toch nog te bloot. Ook vanuit de Somalische gemeenschap klonk gemopper.

Halima hoopte op een doorbraak. Ze wilde bewijzen dat er ook moslimvrouwen zijn die de hijaab uit vrije wil en overtuiging dragen. Critici vonden dat de organisatie haar had moeten uitsluiten, omdat een boerkini geen zwemkleding is. Ze streed, schreven anderen, voor de titel Miss Minnesota, niet Miss Mogadishu. Ze zou een prima vrouw zijn voor een werkloze moslimman die haar in elkaar kon timmeren, meende een reaguurder. Positivo's bewonderden haar moed. Ook reacties uit de Arabische wereld waren gemengd. Niemand heeft je toch gedwongen mee te doen?, klinkt het soms hoofdschuddend. Maar een andere Arabier schrijft: 'Je hebt het hoofd van de Arabische wereld opgericht'.

Bij moslimtheologen zal Halima weinig bijval oogsten. Ze mocht dan wel overeenkomstig de sharia zijn gekleed, ze deed mee aan een verwerpelijk evenement. De boerkini is bovendien een twijfelgeval: minder duivels dan de bikini, maar toch nog steeds slecht.

Godgeleerde banvloeken hebben het kwaad van missverkiezingen niet kunnen uitdelgen, zelfs niet in het Midden-Oosten en de overige islamitische wereld. Een Palestijns succes was er in Israël, bij de verkiezing van Miss Transgender. Een christelijke vrouw uit de Arabische stad Nazareth won. Ze zei dat ze elders in het Midden-Oosten misschien in de gevangenis zou zijn beland of zou zijn geëxecuteerd. De geldprijs was bestemd voor een geslachtsoperatie in Thailand.

Op foto's van Arabische missen zie je geen bikini's, maar evenmin hoofd- en schouderbedekking. Ze dragen glitterjurken of nonchalante T-shirts. Halima zou ook bij hen, net als in Minnesota, flink zijn opgevallen. Beter op haar plaats zou ze zijn geweest bij een islamitische Miss Worldverkiezing in Indonesië, in 2014, opmerkelijk genoeg gehouden in een antieke hindoetempel.

Ophef was er in oktober rondom een plaatselijke missverkiezing in de stad Asjoet, in het oerconservatieve zuiden van Egypte. De organisatrice, zelf met hoofddoek, bezwoer dat er geen onvertogen bloot te zien zou zijn. Criteria waren maatschappelijke betrokkenheid, opleiding en algemene ontwikkeling. Een deelneemster had duizend boeken gelezen. De vrouwen moesten delen van de Koran uit hun hoofd kennen. Geruststellend allemaal, toch bedreigden critici de organisatrice met de dood. Ze beloofden bovendien het hotel waar het evenement zou plaatsvinden in de as te zullen leggen.

Ook Miss Egypte 2014 kent zorgen. Ze is samen op de foto gegaan met een voormalige Israëlische miss. In een begeleidende tekst wensen ze iedereen een ochtend toe die even mooi is als zijzelf. Boze Egyptenaren eisen dat hun ex-miss haar nationaliteit verliest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden