In bijzijn van collega’s wordt minister Cramer onzichtbaar

Kritiek op Cramer: haar missie is te bleek. (Valerie Kuipers / ANP)

Als minister Cramer alleen in de Kamer is, is zij in haar element. Maar bij haar collega-bewindslieden weet zij geen ruimte te veroveren.

Minister Jacqueline Cramer (vrom) moest maandagmiddag halverwege weg uit het jaarlijkse marathondebat over de plannen voor wegen, spoorwegen, vaarwegen en andere projecten die met onze mobiliteit te maken hebben. Ze zal er niet rouwig om zijn geweest dat ze om twaalf uur ’s nachts niet in de Thorbeckezaal in het Tweede Kamergebouw zat, maar bij Jeroen Pauw en Paul Witteman in hun praatprogramma. Want die twee waren heel wat aardiger dan de Kamerleden eerder op de dag.

Van Kees van der Staaij (SGP) op rechts tot Emile Roemer (SP) op links hadden ze haar met een motie gedwongen bakzeil te halen. De minister beloofde met grote tegenzin 54 miljoen gulden beschikbaar te stellen voor een verdiepte aanleg van een spoor- en wegproject in het Gelderse Dieren.

Het was in meerdere opzichten niet haar leukste dag. Eerst kreeg ze het aan de stok met haar partijgenoten Lia Roefs en Roos Vermeij. Die laatste was zelfs ’pislink’ dat Cramer zo weinig vechtlust toonde in het behartigen van de belangen van haar ruimtelijke portefeuille. En dan beging ze bijna weer de kapitale fout om een vraag door te schuiven naar een collega-minister.

Cramer heeft het zwaar. Als het gaat om duurzame en groene energie, stuit ze al snel op de portefeuille van Maria van der Hoeven (economische zaken), natuur en landschap gaan ook Gerda Verburg (landbouw) aan en de ruimte moet ze delen met Camiel Eurlings (verkeer en waterstaat). Het zijn alle drie rivalen, geen partijgenoten. En in tegenstelling tot minister Cramer, zijn het alle drie doorgewinterde politici.

De missie van de minister van vrom steekt nogal bleek af bij de ambities van Eurlings, stelde Kees Vendrik (GroenLinks) vast, die de enthousiaste minister van verkeer steevast snerend ’de minister van snelwegen’ noemt. Zolang Cramer in haar eentje optreedt, zoals bij de begrotingsbehandeling van haar departement, weet ze zich wel te handhaven. Daar kan ze soepel meegaan met de milieuwensen van de Kamer.

Maar zodra ze, zoals maandag, naast Eurlings moet opereren is duidelijk wie de toon zet. Heel charmant mag de minister van verkeer zeggen dat hij een goed huwelijk heeft met zijn collega – al is het op huwelijkse voorwaarden – er is geen twijfel mogelijk wie de baas is en wie de successen boekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden