In België zouden onze afvallers voor de Spelen niet misstaan

Twee buurlanden, uiteenlopende ambities. De Belg Marc Corstjens, racemanager van de Rotterdam Marathon, zet het contrast tussen België en Nederland op zijn scherpst. "Ons olympisch comité neemt de internationale limieten over om problemen met sporters te voorkomen die naar de rechter stappen." Het NOC hier hanteert juist rigide de eigen, aangescherpte eisen om juridische stappen te voorkomen.

Elke vier jaar brandt de discussie los over de Nederlandse olympische limieten, die vaak zwaarder zijn dan de internationale eisen. Het verschil met België is groot. NOC-NSF heeft een door sportbonden en overheid geschraagde ambitie om bij de toptien van de wereld te behoren. België is al blij met enkele medaillekansen. Concreet: in 2012 wonnen 175 Nederlanders zes gouden, zes zilveren en acht bronzen medailles. België kwam met 119 sporters tot een zilveren en twee bronzen prijzen. Het sidderde nog na van hoogspringster Tia Hellebaut, vier jaar eerder olympisch kampioen.

Op het vlak van 'normen en limieten' ligt het probleem bij sporters die, om met de voormalige olympische baas Charles van Commenée te spreken, niet eens in staat zijn aan de minimumeis te voldoen. Nu is dat minimum niet overal gelijk. De internationale sportfederaties hanteren door het IOC goedgekeurde limieten. Elk land is vrij om ze aan te scherpen.

Lichte eisen

Laten we ons beperken tot de marathon. De internationale limieten zijn 2.19 uur (mannen) en 2.45 (vrouwen). Dankzij die lichte eisen kunnen ook kleine sportlanden atleten afvaardigen. België neemt ze over, net als bijvoorbeeld Peru, Colombia en Chili. NOC-NSF heeft de drempels opgehoogd naar 2.11 en 2.28. Is dat onrechtvaardig, afgezet tegen andere disciplines?

Neem het andere uiterste van het spectrum: een Nederlandse sprinter moet de 100 meter binnen 10,14 seconden lopen. Die tijd werd in 2015 wereldwijd voor 83 mannen geklokt. Op de marathon liepen 191 mannen binnen 2.11 uur, onder wie de Nederlander Abdi Nageeye (2.10,24).

Nageeye liep zijn tijd in dezelfde wedstrijd waarin Michel Butter (200ste op de seizoenranglijst) acht seconden boven de limiet bleef en Khalid Choukoud (220) 34 seconden. Die laatste twee gaan niet naar Rio, en dat wordt met name voor Butter sneu gevonden.

Om zijn droom te verwezenlijken leefde en trainde hij als een Keniaan. Dat werkte niet naar behoren. Meer dan 100 Kenianen waren in 2015 sneller dan hij, op drie na mogen ook zij niet naar de Spelen. Voor Butter is een petitie gestart die gisteren door bijna 11.000 mensen was getekend. Om de snellere Kenianen maakt niemand zich druk.

Vliegtuigje in Hengelo

NOC-NSF zal, bang voor precedentwerking, niet buigen, zo weet iedereen met historisch besef.

Miranda Boonstra was in 2012 ook acht seconden te traag voor kwalificatie. In 1992 vloog boven het atletiekstadion in Hengelo een reclamevliegtuigje met de tekst: 'Anne van Schuppen naar Barcelona'. De atlete had net buiten de daarvoor gestelde termijn de limiettijd gelopen. Een media-offensief en dreigen met een rechtszaak hielpen haar niet naar Barcelona. Vier jaar later miste ze de limiet op 45 seconden, deed te kort voor de Spelen een geslaagde herkansing en werd uitgeput 41ste, toen het er in Atlanta echt om ging.

In 1996 overbrugde discuswerper Ben Vet de eis van 62 meter met 40 centimeter, maar hij deed dat in de verkeerde wedstrijd. Kamiel Maase bleef op de 10 kilometer 1,4 seconde verwijderd van zijn olympische debuut. Marcel Laros spande de kroon op de 3000 meter steeplechase: achthonderdste van een seconde vertroebelde zijn olympische droom. In de in Atlanta falende Belgische atletiekploeg hadden de drie niet misstaan.

1.Marcel Laros (niet eens één tel)

2.Michel Butter (11.000 fans)

3.Miranda Boonstra (acht tellen)

Acht seconden te veel, of 0,08

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden