’In België is een etnische strijd gaande tussen twee taalgroepen’

België heeft feitelijk geen regering, zegt de Gentse politicoloog Carl Devos. Reden: Vlamingen en Franstaligen blijven elkaar wantrouwen.

Gijs Moes en Brussel

De Belgische regering besloot donderdagavond de problemen rondom kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) Volgens politicoloog Carl Devos geen goede zaak.

De regering is bijna gevallen over de splitsing van het kiesdistrict rond Brussel. Wat stelt die kwestie eigenlijk voor?

„Het is vooral een symbool, maar daar moeten we niet minnetjes over doen. Daarnaast is er wel degelijk een praktische kant: het Grondwettelijk Hof heeft bepaald dat er geen nieuwe verkiezingen kunnen komen zolang dit niet geregeld is.”

Wat vinden de kiezers hiervan?

„De mensen begrijpen het niet meer. Eigenlijk hebben Vlaamse kiezers een heel dubbele houding. Ze willen dat het kiesdistrict wordt gesplitst, en wel snel, maar ze vinden ook dat de politici zich met belangrijker zaken moeten bezighouden.”

Wat schuilt er achter dit probleem?

„Vlamingen en Walen gaan van twee verschillende principes uit: territorialiteit en personaliteit. De Vlamingen koppelen taal aan grondgebied en vinden dat iemand die in Vlaanderen komt wonen, moet integreren. Dus: Nederlands leren en op Vlaamse politici stemmen. Voor de Walen is de taal verbonden aan de persoon. Zij vinden dat Franstaligen ook in Vlaanderen het recht hebben om hun taal te gebruiken en op hun eigen partijen te stemmen.

Daar komt een sociale kwestie bij. Vooral rijke Franstaligen kopen huizen in de rand rond Brussel. Zij duwen daarmee Vlamingen weg. Die zijn daar gevoelig voor, bang dat het Frans zich als een olievlek uitbreidt.”

De kloof lijkt soms onoverbrugbaar.

„In feite is er een etnische strijd in België, niet tussen twee rassen maar tussen twee taalgroepen. Bedenk wel: er zijn geen Belgische kranten, er is geen Belgische televisie en er zijn geen Belgische politieke partijen. Het is altijd: ’Wij tegen zij’.”

Heeft België nog wel een regering?

„Feitelijk niet, het werkt niet. Onlangs hebben twee Franstalige regeringspartijen het ontslag gevraagd van de minister van immigratie. Dat is absurd, maar heeft amper het nieuws gehaald. Deze regering heeft nog niet geregeerd en kan dat niet doen zonder akkoord over staatshervorming. Tot dan is er geen onderling vertrouwen, geen beleid.”

Kan het nog goed komen?

„Als er een akkoord is, kan de regering echt beginnen. Dat moet voor de zomer gebeuren, heeft premier Leterme toegezegd. Maar de kans dat het lukt, wordt kleiner. Ik word elke dag een beetje pessimistischer.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden