In begroting van pinksterfestival Opwekking gaapt nog een gat

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Wat betreft duur (drie dagen), aantal bezoekers (60.000) en locatie (Biddinghuizen) is het festival te vergelijken met Lowlands, maar verder is het helemaal christelijk en wellicht daardoor veel minder bekend bij het grote publiek.

Tienduizenden gelovigen vieren over anderhalve week Pinksteren op festival Opwekking in Biddinghuizen, de grootste jaarlijks terugkerende festiviteit in christelijk Nederland. Het programma van het festival, dat dit jaar voor de drieënveertigste keer plaatsvindt, varieert van handen in de lucht bij de massale praise-bijeenkomsten en meelezen met de bijbelstudie tot aan het joelend prijzen van God tijdens intensieve aanbiddingssessies. Het is een concept dat voorlopig nog geen slijtplekken vertoont, zegt organisator Joop Gankema. "In grote lijnen is het programma daarom hetzelfde als voorgaande jaren."

De begroting van zo'n 1,5 miljoen euro is nog niet sluitend. Gankema hoopt met collectes tijdens het festival nog een half miljoen op te halen. Deelname aan de conferentie is gratis, hoewel er voor de camping en het parkeerterrein geld wordt gevraagd.

Opmerkelijk wapenfeit voor Opwekking is dat het christenen aan zich weet te binden uit kerken en gemeenschappen met een uiteenlopende kerkelijke cultuur, hoewel de geloofsopvattingen van de meeste festivalgangers behoudend te noemen zijn: met Jezus Christus als levende zoon van God en het geloof in een hemel, hel, engelen en demonen.

Het festival heeft volgens de makers een brugfunctie. "Mensen uit traditionele kerken komen hier om op een heel andere manier het geloof te beleven. Dat komt doordat wij de taal van de mensen spreken. Een orgel vind je niet in de top-50", zo zei Gankema eerder.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden