In bed met Kanye (en Taylor, Bill, Donald...)

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

HARMEN VAN DIJK

Waar kijken we nu weer naar? Twaalf blote mensen in een fors uitgevallen bed. Als u bekend bent met het werk van de kunstenaar Vincent Disederio ziet u de overeenkomst met zijn schilderij 'Sleep' uit 2008. Maar dit is een beeld uit de nieuwe videoclip van Kanye West, bij het nummer 'Famous'. De rapper is zelf prominent (en als enige goed toegedekt) in het midden gaan liggen. Naast hem, als je beter kijkt en een beetje op de hoogte bent, herken je nog eens elf beroemdheden.

Kanye vindt zijn interpretatie van 'Sleep' minstens zo kunstzinnig als het origineel, hij noemt zijn hele leven 'performance art'. Veel anderen zien er het zoveelste, nogal vervelende, voorbeeld in van zijn onbedwingbare aandachttrekkerij. En dan zijn er ook nog mensen die het schandalig vinden.

Laten we even de visie van de artiest volgen - voor zover die te volgen is. Kanye wil er iets mee zeggen over de betekenis van roem anno nu in de VS.

De beroemdheden in het bed (ze zijn het natuurlijk niet echt, dit is trucage!) zijn wat dat betreft een interessante selectie. De wereld praat over ze, dat is zeker, maar lang niet altijd positief. Uiterst rechts ligt Bill Cosby, de ooit gevierde komiek die nu door tientallen vrouwen wordt beschuldigd van misbruik - zijn roem heeft zich tegen hem gekeerd. Op de linkerflank oud-president George Bush, over wie Kanye ooit twitterde dat hij niets om zwarte Amerikanen geeft. Naast hem Donald Trump, die president wil worden. Dan Anna Wintour, hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, de vrouw met de grote zonnebril die al bijna drie decennia bepaalt wat en wie meetelt in de modewereld.

Op de rechterflank ligt, naast Bill Cosby, Caitlyn Jenner. U weet nog wel: zij ging vroeger door het leven als olympisch kampioen Bruce Jenner en deelde haar transitieproces tot vrouw in detail met de hele wereld. Caitlyn is bovendien de ex-stiefvader van Kanye's vrouw Kim Kardashian (lees die zin gerust nog eens). Kim ligt overigens rechts naast de rapper. Naast Caitlyn zien we Amber Rose, een model dat volgens Kanye vooral beroemd is omdat zij een relatie met hem heeft gehad. Op links liggen dan nog zangeres Rihanna en rapper Chris Brown. Zij hadden een relatie, hij sloeg haar, zij kreeg veel kritiek omdat ze desondanks bij hem bleef en lof toen ze hem verliet, hij komt nooit meer van zijn foute imago af. Dat moet vast iets zeggen over hoe wij, het publiek, oordelen over de privélevens van de sterren.

Als het om beroemdheid anno nu gaat, zijn Kanye en zijn vrouw Kim zelf misschien wel de allerbeste voorbeelden. Kanye spaart zijn ega niet. Naast haar ligt Ray J., de man met wie ze negen jaar geleden te zien was in een per-ongeluk-expres gelekte seksvideo, die op nog steeds nauwelijks navolgbare wijze leidde tot haar huidige sterrenstatus. Ten slotte legde Kanye zangeres Taylor Swift links naast zich in het sterrenbed. Zij hadden hun eerste aanvaring tijdens de MTV-Awards in 2009. Taylor won een prijs, maar toen ze haar dankwoordje sprak stormde Kanye het podium op en rukte de microfoon uit haar hand - hij vond dat Beyoncé de prijs verdiende. Het bracht hem roem, maar als je 'Famous' goed beluistert, denkt Kanye dat het precies omgekeerd is.

Taylor is woedend dat ze zo bloot te zien is, ook al is ze het niet echt. Schrijfster, actrice en opiniemaker Lena Dunham walgt er ook van: de clip doet haar denken aan filmpjes van vrouwen die eerst bedwelmd en daarna misbruikt zijn. De andere beroemdheden reageerden laconiek of niet. George Bush liet slechts weten dat hij er in zijn blootje heus veel beter uitziet. Het viel Kanye blijkbaar een beetje tegen, hij twitterde een dag na de grootse première: "Gaat iemand me nog aanklagen?"

Beroemd worden en blijven, het is een kunst. Maar niet per se met een grote K.

De clip is te zien op streamingdienst Tidal.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden