In bed met Bas Kosters

Modieus overnachten kan nu in hotel Modez in Arnhem. Gerenommeerde ontwerpers als Bas Kosters en de zusjes Spijkers tekenen voor de inrichting van de kamers.

Dit weekend is het feest in het Arnhemse Klarendal, tot zo'n vijf jaar geleden een wijk vol kommer en kwel. Onder de noemer Maskerade openen deze dagen vijf ondernemingen en culturele instellingen er officieel hun deuren; waaronder het twintig kamers tellende modehotel Modez. Daarmee krijgt de buurt - die onder meer dankzij de vestiging van een kleinschalig modekwartier uit het slop is getrokken, er een publiekstrekker bij.

Woningcoöperatie Volkshuisvesting, de drijvende kracht achter het herboren Klarendal, klopte drie jaar geleden met het plan voor het hotel aan bij horecaondernemers en -adviseurs Kim van der Linden en echtgenoot Roel de Boer. "We waren zo gecharmeerd van het idee dat we ons direct hebben aangemeld om het te mogen exploiteren'', zegt Van der Linden. "Sommige mensen vroegen zich af waar we aan begonnen: een hotel in een voorheen beruchte achterstandswijk, direct tegenover een spoorbaan. Maar wij hadden er vertrouwen in. In Arnhem is een tekort aan hotelkamers. Bovendien heeft Klarendal zich ook dankzij de komst van een paar geslaagde horecabedrijven ontwikkeld tot een hippe en populaire buurt."

Aanvankelijk braken Kim van der Linden en haar echtgenoot zich samen met architectenbureau Nexit het hoofd over de vraag wat een modehotel precies moet zijn. Met een rode loper en een paar etalagepoppen ben je er niet, concludeerden ze. De befaamde mode-illustrator Piet Paris, hen aanbevolen door de lector modevormgeving van de plaatselijke kunstacademie ArtEZ, bood uitkomst. Paris, gepokt en gemazeld door de organisatie van Arnhems tweejaarlijkse modefestijn de Biënnale, ging voortvarend te werk. Hij selecteerde dertig afgestudeerden van het internationaal in hoog aanzien staande ArtEZ, onder wie modeontwerpers Bas Kosters, Orson & Bodil en Sjaak Hullekes. Hen gaf hij de opdracht in de twintig kamers hun modelogo of een aspect van het ontwerpersambacht tot uitdrukking te brengen. Daar wordt tot kort voor de opening nog driftig aan gewerkt. In deze economisch barre tijden valt het niet mee de banken achter je te krijgen, merkten Van der Linden en De Boer. Zodoende kwam de financiering laat rond, en kon pas een half jaar geleden worden begonnen met de inrichting van Modez; een race tegen de klok. Desondanks maakt het trotse echtpaar graag tijd voor een rondleiding.

Het hotel bestaat uit een houten en een stenen gebouw verbonden door een atrium. Een knipoog naar de wijk Klarendal, zegt Roel de Boer, die in architectonisch opzicht ook heel gevarieerd is. De bladgouden balie in de lobby, die op het moment van de rondleiding nog moet arriveren, vormt ongetwijfeld een fraai geheel met de wanden die zijn beplakt met speciaal door Piet Paris ontworpen behang in een art deco-stijl. De muren van de ontbijtzaal - 'Het atelier' - maken indruk. Ze zijn voorzien van driedimensionaal fotobehang van het fotografenduo Freudenthal/Verhagen. Het lijkt of de golvende banen gele stof zo van de muren komen. Tussen de wapperende lappen ligt wulps een blonde muze, die vanuit de verte gelukzalig wordt gadegeslagen door een mannetje met baard en bril. Het thema van dit vertrek is 'de ontwerper aan het werk'.

Na een rondleiding door de kamers - met het nieuwe cradle to cradle-designbed van de firma Auping - worden de uiteenlopende stijlen duidelijk. De kamer van punky ontwerper Bas Kosters is druk. "Bas is een sociaal type, hij houdt niet van alleen zijn", zegt Van der Linden. Kosters voorzag de muren van talrijke gekleurde mannetjes, waarvan een paar latex exemplaren in de kamer staan. Ter gezelschap.

De kamer van Antoine Peters, die de wanden heeft bezaaid met zogeheten QR-codes (thema: patchwork) is duizelingwekkend. Achter de codes, die met de smartphone zijn uit te lezen, gaan pikante plaatjes schuil. Een stuk ingetogener is de suite van het Arnhemse modeduo Spijkers en Spijkers. De zusjes Truus en Riet kozen voor een art deco-achtige aankleding met krachtige lijnen en warme, uitgesproken kleuren.

Ook het vertrek van de oprichters van label People of the Labyrinths belooft een fijne nacht. Op de muur een foto van hun eigen flamboyante interieur, zodat je het gevoel krijgt bij de heren thuis op bezoek te zijn. Ter afsluiting wijst Piet Paris in eigen persoon op een extra aardigheid van het hotel. De wanden rondom de plateaulift - die in totaal 99 panelen tellen - zijn verticaal voorzien van afbeeldingen van verschillende modeverschijnselen door de jaren heen. Liftgebruikers zien de modegeschiedenis in vogelvlucht aan zich voorbij trekken. "Dit is het kleinste modemuseum ter wereld", stelt Paris.

De zuidelijke hoek van Klarendal waar Modez staat, is veruit het geslaagdste deel van het modekwartier, dat een bijdrage moet leveren aan het imago van Arnhem als dé modestad van Nederland. Naast het hotel zit sinds kort het trendy ingerichte café Caspar, dat dit weekend eveneens officieel zijn deuren opent. Even verderop prijkt het succesvolle, royale café-restaurant Goed Proeven. Verder blijft het inmiddels zes jaar oude modewijkje met een vijftigtal winkeltjes en ateliers aan de twee hoofdstraten Sonsbeeksingel en Klarendalseweg nog altijd een wat bleke bedoening. De openingstijden zijn beperkt, en de nerinkjes vormen geen aaneengesloten geheel. Klarendal ademt geen mode, klinkt het in Arnhemse modekringen, omdat een échte trekker zou ontbreken. Die is er met modehotel Modez mogelijk alsnog gekomen.

Hotel Modez (www.hotelmodez.nl) is gevestigd aan het Elly Lamakerplantsoen 4 in Arnhem. De kamers zijn onderverdeeld in small, comfort, loft en suite. De goedkoopste kost € 86,50 per nacht, de duurste €159.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden